Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor, în dialog cu CNA – a fost ultima rundă de consultări privind îmbunătățirea cadrului legal în domeniu

Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor, în dialog cu CNA – a fost ultima rundă de consultări privind îmbunătățirea cadrului legal în domeniu

Deputații din cadrul Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au avut, astăzi, consultări cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu. A fost ultima rundă de consultări cu instituțiile responsabile privind elaborarea propunerilor de îmbunătățire a cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. La discuții au participat deputații Vasile Grădinaru, Ion Șpac, Vitalie Jacot, Maria Pancu, Valentina Manic, Marina Morozova, care reprezintă diferite comisii parlamentare.

Deputații au solicitat conducerii Centrului opinii privind factorii care au făcut posibile „Furtul miliardului” și „Laundromatul”, informații despre acțiunile întreprinse pentru investigarea acestora, precum și pentru a zădărnici orice tentativă a unor asemenea fraude pe viitor. Șeful CNA a fost invitat, de asemenea, să-și prezinte viziunea despre instrumentele și pârghiile de care are nevoie autoritatea pentru a-și îmbunătăți activitatea în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Iulian Rusu a menționat importanța interacțiunii cu jurisdicțiile internaționale, Conferința Profesională Anuală EPAC/EACN, desfășurată zilele trecute la Chișinău, fiind în acest sens o oportunitate bună de a consolida relațiile internaționale și bilaterale. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea consolidării cooperării interinstituționale.

În rezultatul discuțiilor, președintele Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, Vasile Grădinaru, a formulat mai multe propuneri, care urmează a fi consolidate într-un document comun. Acestea s-au referit la analiza procedurii de examinare a sechestrului, securizarea procedurii de ridicare a sechestrului, elaborarea unui regulament al bunurilor infracționale, măsuri speciale de investigații, acces la informații bancare, revizuirea termenului de prescripție pentru tragerea la răspundere penală a judecătorilor care comit abateri, garanții privind conlucrarea cu ancheta.

Anterior, Grupul a avut mai multe consultări cu CNPF, BNM și băncile comerciale, cu Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor și cu Procuratura Anticorupție, alte autorități, la care au participat și organizații obștești. Consultările sunt organizate în contextul implementării recomandărilor stipulate în raportul „Republica Offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, care a fost creat prin decret prezidențial. Consultările se vor încheia cu definitivarea și înregistrarea unui proiect de modificare a legislației.

Share