Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor, în consultări cu BNM
Consultările Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au continuat, astăzi, cu reprezentanții Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Scopul consultărilor este elaborarea de modificări în actele normative pentru a preveni săvârșirea repetată a infracțiunilor similare celor cunoscute drept „Furtul miliardului” și „Laundromatul”. La consultările de astăzi au participat deputații Vasile Grădinaru, Valentina Manic, Vitalie Jacot, Igor Chiriac, Roman Roșca, Vitali Gavrouc, Iulia Dascălu, Ana Calinici, Galina Sajin.
Potrivit reprezentanților BNM, instituția este deschisă conlucrării cu organele de drept în investigarea fraudei bancare. „Banca Națională a prezentat aproape un terabyte de informații, acestea se prezintă la solicitare. Este în interesul nostru de a avea claritate cu privire la frauda bancară și de a ne asigura că nu se vor repeta asemenea incidente”, a relatat prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu.
Deputații s-au adresat invitaților cu mai multe întrebări, precizări și sugestii. Au fost transmise doleanțe de mai multă transparență în activitatea BNM, în special, privind situația băncilor comerciale. Parlamentarii au subliniat că transparența este un moment important pentru înlăturarea oricăror suspiciuni, dar și pentru prevenirea tranzacțiilor frauduloase. Totodată, membrii Grupului s-au interesat dacă cerințele în legislație față de membrii Comitetului executiv al BNM sunt suficiente pentru a asigura o calitate înaltă a actului de conducere și o gestionare bună a sistemului. Oficialii BNM au mai fost rugați să se pronunțe despre oportunitatea modificării cadrului normativ și regulatoriu în contextul legiferării noțiunii de active virtuale sau de monedă virtuală.
Participanții la consultări au agreat necesitatea înființării unui centru operativ de schimb de date cu Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor, a unui centru de instruire a entităților raportoare, modificării Codului administrativ referitor la termenul efectuării controalelor. De asemenea, au convenit că este necesar de a ajusta legislația pentru transferul unor competențe de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) către BNM, până la 1 iulie 2023, și de a aproba anumite dispoziții tranzitorii de transferare a atribuțiilor. Totodată, au constatat că este nevoie de ajustarea cadrului legal pentru implementarea prevederilor cu privire la moneda virtuală.
Vasile Grădinaru, președintele Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, a anunțat că toate propunerile formulate în cadrul consultărilor cu instituțiile relevante, cele expuse în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia securitate națională apărare și ordine publică, vor fi generalizate și ajustate, iar, ulterior, proiectul de modificare a legislației va fi înregistrat în Parlament. Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și a Legii privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor.