Greșelile care au transformat PL într-un partid ce se zbate la limita anonimatului politic

Greșelile care au transformat PL într-un partid ce se zbate la limita anonimatului politic

Situația în care a ajuns Partidul Liberal îi determină pe unii analiști politici, dar și pe simpli oameni care urmăresc fenomenul politic din Moldova, să se întrebe cum a fost posibil ca formațiunea cu unul dintre cele mai stabile electorate din Moldova să se zbată acum la limita anonimatului. Iar o analiză sumară a celor întâmplate în ultimii ani ne duce la gândul că ar fi vorba de un șir de greșeli pe care liberalii le-au făcut la anumite etape.

La începutul anului 2015, când democrații și liberal-democrații au făcut o alianță de guvernare minoritară și când la iveală a ieșit furtul miliardului din sistemul bancar, liberalii au devenit de facto unica forță democratică de alternativă. La acea etapă, nu era constituit încă nici PDA, nici PAS, nici PPEM. Și, într-adevăr, unele sondaje la acea etapă arătau o creștere spectaculoasă a liberalilor în preferințele alegătorilor. Această creștere l-a ajutat și pe Dorin Chirtoacă să obțină al treilea mandat de Primar al capitalei. Dar, acceptând, în iulie 2015, să devină din nou parte a guvernării declarate pro-europene, liberalii au șters ca și cu un burete toată creșterea pe care o cunoscuseră în acea perioadă. Aceasta a fost prima mare greșeală admisă de liberali.

Totuși, chiar dacă a pierdut creșterea înregistrată în primele luni ale anului 2015, liberalii au păstrat electoratul lor tradițional intact și au dat impresia la un moment dat că se mulțumesc cu aceasta. Aceasta însă le-a jucat festa în scurt timp, or nereușind să preia importantul segment de electorat pro-european ce se eliberase în acel an după ce o parte din alegători se dezamăgiseră de PLDM și PD, liberalii au deschis calea spre creștere altor partide. La prima etapă o creștere oarecare a înregistrat-o PPEM, care se ținea încă pe imaginea de cândva a ex-premierului Iurie Leancă. La a doua etapă, abandonând evident tema furtului miliardului din sistemul bancar (pentru că era deja coleg de coaliție cu PLDM și PD), PL a deschis o oportunitate de creștere PDA. Impresionantele proteste din toamna anului 2015 la tema furtului miliardului au culminat cu apariția unei noi forțe politice – Platforma Demnitate și Adevăr. PDA a jucat un rol important și în timpul crizei politice ce a cuprins Moldova în perioada 29 octombrie 2015 – 20 ianuarie 2016. În timp ce mai multe partide de opoziție cereau dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, în timp ce PD căuta soluții pentru depășirea crizei, în timp ce PLDM se distanța tot mai mult de actul guvernării, liberalii tăceau chitic și această tăcere i-a scos pe tușă, pentru mulți alegători pro-europeni ea fiind de neînțeles. Aceasta iarăși a fost o mare greșeală a PL, care de bună voie a cedat în acea perioadă prim-planul vieții politice, în timp ce mulți alegători așteptau de la acest partid o poziție activă.

Cea mai mare greșeală însă liberalii au făcuto pe data de 20 ianuarie 2016, când, cu ajutorul lor, în pofida amplelor proteste împotriva guvernării și a solicitării de alegeri parlamentare anticipate, a fost învestit Guvernul Filip. Astfel, liberalii de facto au ajutat PD să fac penultimul pas spre acapararea în totalitate a statului. Acest lucru deja nu li l-au iertat liberalilor nici măcar alegătorii lor fideli – în mai puțin de o lună, rating-ul PL a căzut de la peste 10% la circa 1%.

PL însă nici de această dată nu a făcut concluzii din situația în care a nimerit. În loc să facă o evaluare echidistantă a situației sale, să elaboreze o strategie clară și un plan de acțiuni la fel de clar care i-ar fi permis să-și refacă pozițiile, PL a preferat să meargă mai departe ca un atașament al PDM, preluând o mare parte din nemulțumirea existentă în societate față de acest partid.

Pe fonul nemulțumirii generale față de PL, alegătorii pro-europeni au început să privească cu alți ochi și administrarea treburilor în capitală. Ceea ce anterior era trecut cu vederea, lucrurile care i se iertau lui Dorin Chirtoască și echipei sale brusc au devenit probleme imposibil de tolerat. A început să crească nemulțumirea față de Primar, ceea ce crea un fon favorabil pentru înlăturarea lui de la conducerea capitalei. Dar PL nici de această dată nu a avut capacitatea de a evalua la justa valoare situația în care a ajuns, nemaivorbind deja de faptul ca să întreprindă ceva. Iar aceasta i-a încurajat pe oponenții lui Dorin Chirtoacă să recurgă la acțiuni mult mai energice împotriva lui.

Grav este că, deja când pentru toți era clar că Dorin Chirtoacă nu mai are nici o șansă și că poate o micuță portiță de scăpare erau soluțiile neordinare, radicale (și multe dintre acestea le erau sugerate liberalilor de analiști și jurnaliști în mod public), liberali au ignorat cu desăvârșire toate avertismentele și toate semnalele ce veneau din diferite părți. Astfel, ei și-au dat indirect consimțământul pentru distrugerea lui Dorin Chirtoacă, dar și a partidului.

Cam acestea au fost în linii mari greșelile care au transformat PL dintr-o formațiune cu electorat stabil într-un partid ce se zbate la limita anonimatului politic.

sursa: tribuna.md

Share