Greceanîi: Multe dintre reformele și realizările din Republica Moldova au fost posibile datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei

Greceanîi: Multe dintre reformele și realizările din Republica Moldova au fost posibile datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a amintit că pe data de 13 iulie 1995, Republica Moldova, prima țară din CSI, a devenit membru al Consiliului Europei – cea mai importantă organizație pan-europeană, informează OFICIAL.

„Acum 25 de ani, Moldova a acceptat principiile de bază ale Organizației – democrația, statul de drept și drepturile omului. Cu prilejul acestei aniversări remarcabile, am adresat mesaje Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rik Daems, și Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Am menționat că aniversarea unui sfert de secol a aderării Moldovei la Consiliul Europei oferă oportunitatea de a evalua parteneriatul cu această organizație, care s-a dovedit a fi unul extrem de important în procesul de construire a tinerei democrații a țării noastre. Multe dintre reformele și realizările din Republica Moldova au fost posibile datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei”, a scris Greceanîi, pe o rețea de socializare.

Speakerul a mai spus că o bucură faptul că avem susținători și prieteni de încredere în toate componentele Consiliului Europei și vrea să-și exprime înalta apreciere și recunoștință pentru cooperarea fructuoasă cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care, de-a lungul timpului, ne ghidează și ne ajută, inclusiv prin procedura de monitorizare.

„Această însoțire a fost resimțită printr-un șir întreg de transformări semnificative și, profitând de ocazie, țin să reiterez că obiectivul nostru cel mai important rămâne trecerea la etapa de post-monitorizare. Țin să accentuez că Parlamentul Republicii Moldova apreciază la cel mai înalt nivel rolul important al Consiliului Europei în calitate de organizație europeană cheie în asigurarea unei platforme deschise și constructive de dialog privind aspectele strategice și provocările emergente. Sunt ferm convinsă că, cu eforturi comune, vom continua promovarea valorilor democratice, respectarea drepturilor omului și a statului de drept în Republica Moldova”, a conchis Greceanîi.

Andriana Cheptine

Share