Grant de la Japonia! Ambasadorul: Experții japonezi efectuat mai multe vizite în Republica Moldova pentru a studia necesitățile

Grant de la Japonia! Ambasadorul: Experții japonezi efectuat mai multe vizite în Republica Moldova pentru a studia necesitățile

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a susținut un briefing de presă împreună cu Ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, în cadrul căruia au vorbit despre implementarea proiectului „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”, transmite OFICIAL.

„Astăzi am semnat documentele necesare pentru inițierea unui proiect implementat cu suportul Guvernului Japoniei, care va oferi un grant în valoare de 1,55 Yene japoneze, sumă echivalentă cu aproape 240 milioane de lei. Acest grant va fi utilizat pentru procurarea din Japonia și livrarea în Republica Moldova a 19 autospeciale de intervenție pentru Inspectoratul General pentru Situații Urgență. Aceste autospeciale vor ajunge în șase regiuni ale țării și vor deservi circa un milion de cetățeni”, a declarat Ana Revenco.

Potrivit ministrei, zece autospeciale de intervenție reprezintă autoscări, iar alte nouă – autocisterne.

„Prin realizarea acestui proiect, MAI țintește creșterea calității serviciilor acordate populației. Astfel, autospecialele noi de intervenție vor contribui în primul rând la reducerea timpului de reacție, timpului de răspuns la solicitările cetățenilor în localitățile dislocate și în raioanele deservite.

De asemenea, aceste autospeciale vor contribui la esențial la reducerea numărului de defecțiuni ale tehnicii de intervenție și sporirii timpului de răspuns la nevoile semnalate de cetățeni”, a menționat Revenco.

În cadrul evenimentului, ministra de Interne a mulțumit Ambasadorului și  Guvernului Japoniei pentru încrederea manifestată.

La rândul său, Ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a venit cu o declarație: „Noul acord de cooperare economică, întocmit prin schimb de note, oferă asistență financiară japoneză nerambursabilă pentru implementarea proiectului de îmbunătățire a echipamentului de prevenire a incendiilor.

Pentru utilizarea acestor mijloace tehnice în cel mai eficient mod, noi am mers dincolo de simpla lor achiziționare. Pe parcursul acestui an, experții japonezi în domeniul prevenirii și combaterii incendiilor au muncit foarte mult și au efectuat mai multe vizite în Republica Moldova pentru a studia necesitățile serviciilor moldovenești, iar după consultările cu partenerii locali, au ales echipamentele potrivite”, a spus Ambasadorul.

Totodată, el a mai subliniat că autospecialele pot fi folosite nu doar la stingerea incendiilor, dar și pentru a face față dezastrelor naturale.

Menționăm că, odată ce echipamentele vor ajunge în Republica Moldova, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi instruiți de către experții japonezi la capitolul utilizarea și mentenanța tehnicii.

Doina Buruiană

 

Share