Gherman: Mă bucur că la București putem discuta de integrarea europeană a RM în logica de pre-aderare

Gherman: Mă bucur că la București putem discuta de integrarea europeană a RM în logica de pre-aderare

În marja vizitei oficiale la București, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a co-prezidat ieri, 4 martie 2015, împreună cu omologul român, Bogdan Aurescu, reuniunea Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană, care are drept scop sprijinirea eforturilor Chișinăului de reformare a domeniilor esențiale pentru continuarea procesului de integrare europeană.

În cadrul evenimentului a fost consemnată excelenta cooperare la nivel sectorial în mai multe domenii și au fost identificate prioritățile pentru acest an, în special în domenii precum armonizarea legislativă, consolidarea statului de drept, reforma justiției, afaceri interne, dezvoltarea durabilă a agriculturii şi asigurarea standardelor de siguranţă alimentară, care vor contribui la implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Ministrul Natalia Gherman a exprimat recunoștință pentru sprijinul consistent al României oferit în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova şi menţinerea ţării noastre pe lista priorităţilor politicii externe.

“Mă bucur că la București putem discuta despre procesul de integrare europeană al Republicii Moldova în logica de pre-aderare, or aceasta este finalitatea transformărilor profunde inițiate de autoritățile de la Chișinău”, a declarat șefa diplomației moldovenești.

De asemenea, oficialii au discutat despre evenimentele de pe agenda europeană, și anume Consiliul de Asociere RM-UE și cea de-a X-a Reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), care vor avea loc la data de 16 martie curent, la Bruxelles, precum și despre Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai anul curent.

În contextul pregătirilor pentru Summitul de Riga, ministrul român Bogdan Aurescu a menționat că “este necesară consacrarea unei perspective europene clare pentru R. Moldova”.

În cadrul vizitei oficiale la București, prim-ministrul Natalia Gherman a avut, astăzi, întrevederi cu Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta și senatorul Titus Corlățean.

Maria Roșca

Share