Gherman către Ponta: Este un prim pas pentru diversificarea căilor de aprovizionare a RM cu gaze naturale

Gherman către Ponta: Este un prim pas pentru diversificarea căilor de aprovizionare a RM cu gaze naturale

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 4 martie 2015, o întrevedere cu prim-ministrul României, Victor Ponta, în cadrul vizitei oficiale la București.

Oficialii au salutat lansarea livrărilor de gaze naturale prin gazoductul Iași-Ungheni. “Este un prim pas pentru diversificarea căilor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și consolidarea securității energetice a ţării”, a declarat șefa diplomației de la Chișinău. La rândul său, prim-ministrul român a menționat că “este important să valorificăm potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni și să asigurăm extinderea acestuia până la Chişinău”.

Tot în cadrul întrevederii, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii referitoare la implementarea proiectelor finanțate de statul român în domeniile justiţiei şi afaceri interne, eficiență energetică, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile. În context, oficialul român a reconfirmat sprijinul României pentru Guvernul de la Chișinău în continuarea parcursului european al țării și a reiterat angajamentul autorităților române de a continua proiectele inițiate de cele două țări, de a asigura realizarea acestora cu succes, precum și de a extinde domeniile de cooperare.

Ministrul Natalia Gherman a adus mulțumiri pentru sprijinul constant pe care Guvernul României îl oferă Republicii Moldova. De asemenea, oficialul moldovean a pledat pentru majorarea exporturilor de vinuri și produse agricole din Republica Moldova și promovarea acestora pe piața românească, apreciind receptivitatea României față de apelurile autorităților de la Chișinău în acest sens,  în contextul în care România a devenit, în 2014, principalul partener comercial al țării noastre, atât în derularea exporturilor, cât și în volumul total al importurilor.

Maria Roşca

Share