Gherman: Aplicarea riguroasă a standardelor UE va duce la fortificarea economică şi coeziunea socială în RM
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a ținut sâmbătă, 26 septembrie, un discurs în cadrul ședinței plenare a Summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.
Oficialul moldovean a vorbit despre viziunea Republicii Moldova asupra acţiunilor globale de dezvoltare durabilă, bazată pe trei componente fundamentale, precum cea economică, socială și de mediu, reafirmând necesitatea prezervării resurselor naturale ale planetei pentru a nu permite degradarea mediului înconjurător cauzată de factorul uman.
În context, au fost menţionate angajamentele Republicii Moldova privind dezvoltarea durabilă, în particular dezvoltarea sectorului energiei regenerabile care reprezintă o industrie nouă pentru Republica Moldova, însă una competitivă şi sustenabilă pentru care s-au pus deja bazele unei infrastructuri moderne în mai multe localităţi din ţară.
„Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sunt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile”, a declarat viceprim-ministrul Natalia Gherman, menţionând că aplicarea riguroasă a standardelor UE în toate sferele vieţii va duce la fortificarea economică şi coeziunea socială în ţara noastră.
În mod special, a fost remarcată contribuția Republicii Moldova, în parteneriat cu Guvernul Germaniei și cu sprijinul PNUD și Organizației Mondiale a Muncii, la identificarea mijloacelor de implementare a obiectivelor privind dezvoltarea durabilă. Republica Moldova a coordonat cu Germania procesul de elaborare a Declarației Reuniunii de Nivel Înalt de la Chișinău privind Consolidarea Capacităților Instituționale Efective pentru implementarea Agendei de Dezvoltare post-2015.
Summit-ul ONU pentru adoptarea Agendei ONU post-2015 are loc în perioada 25-27 septembrie, la New York, cu participarea delegaţiilor de nivel înalt din toate ţările lumii. Agenda post-2015 este o continuare şi o completare a Obiectivelor ONU de Dezvoltare a Mileniului care au fost agreate la Summit-ul ONU în anul 2000 pentru un termen de 15 ani. De această dată, agenda globală conţine 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu o serie de acţiuni la nivel global pentru combaterea degradării ecologice a planetei, dezvoltarea economică modernă care să nu afecteze capitalul natural şi să combată sărăcia. Agenda post-2015 este, de asemenea, prevăzută pentru o perioadă de 15 ani şi devine principalul cadru de acţiune şi angajament pentru toate statele membre ONU în eforturile lor de dezvoltare.
Doina Secrieru