Gavrilița — în contextul noilor măsuri ale CNESP: Statul nu poate fi în fiecare restaurant și să stea cu bâta

Gavrilița — în contextul noilor măsuri ale CNESP: Statul nu poate fi în fiecare restaurant și să stea cu bâta

Dat fiind faptul că de mâine – 1 octombrie, vor intra în vigoare noile măsurile ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) în contextul virusului COVID-19, Premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată cum statul se va asigura că noile reguli vor fi respectate, în special ce ține de accesul în unitățile de alimentație publică, informează OFICIAL.

Îndemnul nostru este să nu așteptăm sancțiuni. Statul nu poate fi în fiecare restaurant și să stea cu bâta. Aceste reguli sunt de bun simțVedem că ritmul de creștere a îmbolnăvirilor ne cauzează limite, de aceea trebuie să fim solidari. Aceasta înseamnă vaccinare”, a declarat Gavrilița.

La fel, a ținut să menționeze: „Noi știm că tinerii trec prin boală mai ușor, dar dacă tinerii se vor vaccina cei din jur vor avea un risc de îmbolnăvire mai mic”.

Premierul a anunțat că zilele următoare va funcționa și o aplicație în acest sens: „Încă pe 13 august, am adoptat o decizie care împuternicește Vicepremierul pe digitalizare să lucreze la o aplicație care va fi gata în următoarele câteva zile. Aceasta va funcționa și în alte țări”.

De menționat că de mâine, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Totodată, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

Mihaela Conovali

Share