Funcționalitatea Curții de Conturi prin prisma consolidării independenței financiare, discutată în cadrul unei mese rotunde desfășurate la Parlament

Funcționalitatea Curții de Conturi prin prisma consolidării independenței financiare, discutată în cadrul unei mese rotunde desfășurate la Parlament

Funcționalitatea Curții de Conturi a Republicii Moldova prin prisma consolidării independenței financiare a fost subiectul abordat, astăzi, în cadrul unei mese rotunde găzduite de Parlament. La discuții au participat președinta Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, reprezentanți ai Curții de Conturi, consilierul  principal pentru politici, finanțe publice și audit din cadrul programului SIGMA – Sprijin pentru Îmbunătățirea Guvernării şi Managementului în Țările din Europa Centrală şi de Est, Alastair Swarbrick și expertul în cadrul Proiectului de consolidare a capacităților Curții de Conturi, implementat cu suportul Uniunii Europene, Peeter Latti.

Discuțiile s-au referit la examinarea soluțiilor care ar fortifica independența instituțională a Curții de Conturi, aceasta fiind esențială în controlul modului de gestionare a finanțelor publice.

„Independența financiară a Curții de Conturi, instituția supremă de audit, este esențială pentru a garanta integritatea și transparența în gestionarea banilor publici, dar trebuie să ne asigurăm că mecanismele prin care va fi realizat acest lucru sunt sustenabile și eficiente”, a accentuat președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi.

În aceeași ordine de idei, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a reiterat importanța ca Republica Moldova să aibă o instituție de audit public eficientă și independentă. De asemenea, președintele comisiei a menționat că există o cooperare foarte bună cu Curtea de Conturi, iar inițiativele care vizează consolidarea independenței financiare a instituției vor fi sprijinite și în continuare.

La rândul său, experții prezenți la discuții au remarcat că autoritățile au întreprins mai multe acțiuni menite să asigure independența instituțională a Curții de Conturi, subliniind importanța continuării acestui proces pentru a consolida pe deplin rolul și autonomia acestei autorități publice.

Participanții la discuții au convenit asupra necesității de a continua colaborarea în vederea identificării unor mecanisme clare și sustenabile care să asigure independența financiară a Curții de Conturi, contribuind astfel la consolidarea capacității acesteia de a monitoriza eficient utilizarea finanțelor publice.

Share