Fruntaș PDM: Ne dorim ca alegerile din februarie să fie cele mai libere și transparente de la declararea independenței RM

Fruntaș PDM: Ne dorim ca alegerile din februarie să fie cele mai libere și transparente de la declararea independenței RM

Evoluțiile din Republica Moldova în perioada preelectorală au fost discutate în cadrul întrevederii delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară OSCE cu Președintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), George Tsereteli, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, Președintele delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu a anunțat că autoritățile depun eforturi plenare pentru a asigura desfășurarea unui proces electoral corect, conform standardelor internaționale.

„Ne dorim ca alegerile parlamentare din 24 februarie să fie cele mai libere, mai corecte, mai democratice și mai transparente scrutine electorale de la declararea independenței Republicii Moldova, iar țara noastră să continue reformele pro-europene”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului, autoritățile sunt pregătite din punct de vedere logistic și financiar pentru desfășurarea alegerilor.

„Sergiu Sîrbu a subliniat că au fost invitați observatori internaționali care vor monitoriza procesul electoral, iar autoritățile vor ține cont de sugestiile misiunilor de observatori. Totodată, vor fi deschise mai multe secții de votare peste hotare, va fi majorat numărul buletinelor de vot și a funcționarilor electorali în străinătate, vor fi instalate camere video în secțiile de votare. Sergiu Sîrbu s-a referit și la provocările cu care se confruntă țara noastră în perioada preelectorală.  La rândul său, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli a încurajat autoritățile din Republica Moldova să asigure desfășurarea unui proces electoral conform standardelor democratice. Înaltul oficial a anunțat că Adunarea Parlamentară a OSCE urmărește cu atenție evoluțiile din Republica Moldova”, se spune în comunicat.

De menționat că, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 20-23 ianuarie 2019. Aceasta este a doua vizită în țara noastră a Președintelui AP OSCE. Prima a avut loc în perioada 24-27 iunie 2018.

Precizăm că, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa este constituită din 323 de parlamentari, reprezentanți ai legislativelor din 57 de ţări.

Doina Secrieru

Share