Fruntaș al Mișcării Respect Moldova: Se impun soluții concrete care să prevină incidentele cu implicarea dronelor și rachetelor ce ar putea să cadă pe teritoriul țării

Fruntaș al Mișcării Respect Moldova: Se impun soluții concrete care să prevină incidentele cu implicarea dronelor și rachetelor ce ar putea să cadă pe teritoriul țării

Radu Burduja, prim-vicepreşedinte Mișcarea Respect Moldova, a venit cu un comentariu „în contextul știrilor apărute pe canalele de telegram în ultimele 24 de ore despre un presupus survol al spațiului aerian al Republicii Moldova de către o dronă de tip SHAHED, pe care ulterior Ministerul Apărării le-a dezmințit”.

Politicianul a subliniat „câteva aspecte relevante”:

„Astfel, este imperios ca cetățenii Republicii Moldova să se informeze din surse credibile și să se abțină de la răspândirea informației neverificate, care produce panică și isterizează societatea.

Având în vedere proximitatea țării noastre față de o zonă de război, incidentele cu implicarea dronelor provenite de pe teritoriul Federației Ruse, sau survolurile rachetelor de croazieră nu pot fi excluse, mai mult ca atât, ele sunt foarte probabile. De asta ne-am convins de la începutul războiului din Ucraina.

Este important să fim conștienți și de posibilitatea survolurilor premeditate cu scopul de a testa capabilitățile noastre de apărare aeriană, dar și cu scopul de a crea provocări.

Totodată, înțelegem cu toții că sistemul de apărare aeriană al Republicii Moldova are capacitate limitată să depisteze și să distrugă ținte aeriene, care penetrează spațiul aerian național”.

Radu Burduja a spus în context că se impun soluții concrete, care să prevină incidentele cu implicarea dronelor și rachetelor ce ar putea să cadă pe teritoriul țării și să provoace daune materiale și pierderi de vieți omenești, dar și să destabilizeze situația în Republica Moldova.

„Astfel, există o necesitate stringentă de a institui un sistem de avertizare timpurie, care să fie o sursă credibilă de informare cu privire la pericolele aeriene. De asemenea, se impune o comunicare promptă a autorităților cu cetățenii în vederea dezmințirii sau confirmării unor eventuale pericole de acest gen.

Totodată, este important să nu operăm cu jumătăți de măsură în ceea ce privește apărarea aeriană. Este clar că un radar performant în acest sens nu este suficient. În condițiile în care Republica Moldova este un stat neutru, sistemul de apărare aeriană trebuie să fie unul integrat și eșalonat, dotat cu radare și mijloace de nimicire a țintelor aeriene de diverse tipuri (rază medie, scurtă și foarte scurtă)”, a mai spus fruntașul Mișcării.

Potrivit lui Radu Burduja, atâta timp cât Republica Moldova are capabilități de apărare aeriană extrem de limitate, o alternativă fiabilă este solicitarea supravegherii și apărării spațiului aerian al țării în baza unor acorduri bilaterale cu țările membre ale UE, NATO și Ucraina.

Un atașament • Scanat de Gmail

Share