Fracțiunea PLDM și Lilian Carp au depus la CC sesizarea societății civile cu privire la desfășurarea alegerilor

Fracțiunea PLDM și Lilian Carp au depus la CC sesizarea societății civile cu privire la desfășurarea alegerilor

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și deputatul liberal Lilian Carp au depus, astăzi, o sesizare, la Curtea Constituțională, privind organizarea și desfășurarea alegerilor, informează Oficial.

Șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a comunicat că deputații liberal-democrați au dat curs îndemnului lansat de www.watchdog.md și de Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte.

Potrivit parlamentarului, în sesizare se solicită Curții să se pronunțe în privința mai multor articole, prin prima următoarelor aspecte:

dacă în lipsa prevederilor și criteriilor exacte, pot fi invalidate alegerile de către instituțiile statului abilitate să facă asta;

dacă prin invalidarea alegerilor, sunt afectate garanțiile constituționale privind dreptul la vot, dreptul de a fi ales și dreptul de a participa la administrarea drepturilor publice;

dacă alegerile pot fi invalidate de instanțele de judecată din oficiu, în lipsa unei cereri de anulare și însoțită de probe pertinente în acest sens.

 „Așteptăm ca în cel mai rapid timp Curtea Constituțională să reacționeze. Noi vrem să protejăm cetățeanul de ceea ce se va întâmpla pentru viitor, ca să nu se întâmple ca în cazul alegerilor din Chișinău”, a spus Deliu.

Doina Secrieru

Share