(FOTO) Un fost deputat le-a vorbit elevilor unui liceu din Capitală despre războiul de pe Nistru

(FOTO) Un fost deputat le-a vorbit elevilor unui liceu din Capitală despre războiul de pe Nistru

Fostul deputat Chiril Moțpan a participat la prima lecție din acest an școlar la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, informează OFICIAL.

Fostul deputat le-a vorbit elevilor despre cum veteranii războiului de la Nistru au protejat Republica Moldova.

„Pentru prima dată, prima lecție în Ziua de 1 Septembrie, în școlile noastre, este dedicată combatanților care au luptat pentru independența și integritatea Republicii Moldova în anul 1992. Este salutară această decizie, care va fortifica conștiința generației în creștere despre prețul Suveranității și Integrității unui stat, cât de mic ar fi.

Împreună cu bunul meu prieten, Ștefan Jurja, erou ai războiulu pentru independență, am participat la prima lecție din acest an școlar la Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din sectorul Râșcani, mun. Chișinău. Peste o mie de elevi au pășit pragul acestei instituții, ajunsă astăzi, sub bagheta doamnei director Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, una de prestigiu. Domnia sa mi-a vorbit cu dragoste despre sprijinul pe care l-au acordat instituției de învățământ consilierii municipali al Platformei DA, despre lucrurile frumoase care urmează să fie realizate.

Apoi am trăit momente emoționante în mijlocul elevilor din clasele superioare, cărora le-am vorbit despre cum veteranii războiului de la Nistru, cu 30 de ani în urmă, fără a se eschiva, a ezita sau a se ascunde, au ascultat chemarea țării și au protejat Republica Moldova în fața unui pericol imens de a fi din nou îngenunchiată, în fața unor forțe armate de ocupație, în fața unor mercenari și asasini plătiți, în fața veleitățiilor expansioniste ale Rusiei.

Le-am vorbit și despre faptul că valoarea unui stat se măsoară în grija pe care o are față de oameni și, mai ales, față de Eroii săi, sacrificiul cărora trebuie să-l cunoască, să-l respecte și să-l prețuiască fiecare cetățean al acestui stat independent.

A fost o lecție inedită de Patriotism, care nu poate fi confundată cu o bifă în registrul unor deziderate educaționale. Și chiar dacă fiecare generație își are eroii ei, pentru generația noastră, eroi au fost și rămân a fi cei care au luptat cu mult curaj și sacrificiu în războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova”, spune Moțpan.

Share