(FOTO) Sistem de panouri fotovoltaice – instalat pe acoperișul Președinției Republicii Moldova

(FOTO) Sistem de panouri fotovoltaice – instalat pe acoperișul Președinției Republicii Moldova

Pe acoperișul Președinției Republicii Moldova a fost instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cu sprijinul USAID Moldova.

114 panouri solare, în valoare de 103.6 mii dolari SUA vor produce anual circa 70 mii kWh de energie electrică verde, acoperind circa 15% din consumul anual de energie al complexului prezidențial. La următoarea etapă vor fi instalate panouri suplimentare care vor acoperi 45% din consumul de energiei al instituției.

„Criza energetică din 2021 ne-a demonstrat încă odată importanța diversificării surselor de energie. Pentru că Moldova nu are propriile resurse fosile, mizăm pe energia regenerabilă pentru diversificarea mixului energetic și creșterea independenței noastre energetice. Astfel de proiecte vor contribui la realizarea obiectivului de a avea 30% energie regenerabilă în consumul final de energie către anul 2030.

Ministerul Energiei pregătește un program investițional pentru clădirile publice, după modelul ESCO, urmând să investească în reabilitarea clădirilor și dotarea cu surse de energie verde, și să-și recupereze banii din economiile realizate.

Instalarea sistemului fotovoltaic pe acoperișul complexului prezidențial este parte a unei inițiative mai ample a USAID, cunoscută sub genericul #MoldovaConectată prin intermediul căreia, USAID investește peste $300 de milioane, pentru a îmbunătăți stabilitatea și reziliența energetică a Moldovei.

Sunt recunoscător poporului american pentru sprijinul oferit constant Republicii Moldova!”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, prezent la eveniment.

Share