(FOTO) Blocul Comuniștilor și Socialiștilor protestează la Guvern contra vânzării Stadionului Republican

(FOTO) Blocul Comuniștilor și Socialiștilor protestează la Guvern contra vânzării Stadionului Republican

Blocul politic al Comuniștilor și Socialiștilor protestează, în aceste momente, în fața sediului Guvernului Republicii Moldova, exprimându-și dezacordul față de decizia autorităților de a vinde Stadionul Republican Ambasadei SUA la Chișinău, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

„Țara nu se vinde! Stadionul este al sportivilor!”, scandează protestatarii.

Amintim că, Agenția Proprietății Publice a pregătit proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Memorandumul de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău.

„Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA și a doua zi Guvernul decide cu privire la Stadionul Republican, fără transparență și fără claritate” – a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, în timpul protestului.

Totodată, secretarul executiv a mai spus: „Am venit cu o întrebare logică, doamna președinte Maia Sandu, ce ați construit în R.Moldova? Dați măcar un exemplu, o instituție, un bloc – zero! Închiderea școlilor, optimizarea spitalelor, a primăriilor, e tot ce puteți face. Azi nu e vorba doar de o ambasadă, e vorba de călcarea în picioare a Constituției R.Moldova. Atunci când e vorba de un bun public, trebuie să fie licitație, ca oamenii să știe la ce preț se vinde bunul public. Amintim că proiectul de lege de a vinde stadionul ambasadei SUA a fost votat de Plahotniuc. În 2020, Parlamentul, la inițiativa noastră, a abrogat acest proiect de lege și stadionul s-a întors în proprietatea publică, iar deputații Maiei Sandu au mers la Curtea Constituțională și au abrogat legea votată de noi. Ieri Maia Sandu se întâlnește cu ambasadorul SUA și a doua zi Guvernul ia o asemenea decizie, fără transparență și fără claritate. Așa nu trebuie să activeze un Guvern al R.Moldova și acesta nu este un președinte al Republicii Moldova”.

„Suntem martori ai faptului cum țara se vinde pe bucăți”. Declarația a fost făcută de către deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în timpul protestului din fața Guvernului.

Manifestanții au cerut ca autoritățile să oprească procesul de vânzare a Stadionului Republican.

„Practicile pe care le-a început Plahotniuc, le continuă Maia Sandu. Ei au utilizat toate presiunile politice, Curtea Constituțională, factorul extern. Noi nu putem azi fi siguri că în acel loc vom avea fie un parc cu menirea socială, sau un complex sportiv. La ziua de azi au fost încălcate toate normele legale, a fost subestimat acest lot și se ține în taină care a fost costul și miza pe acest lot. Pe cine au întrebat ei când au decis să înstrăineze acest stadion? Pe nimeni. Vom înainta toate acțiunile legale pentru a întoarce cetățenilor acest Stadion”, a declarat Novac.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, ulterior, s-a deplasat la sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Chișinău, unde continuă acțiunea de protest.

Terenul Stadionului Republican este amplasat în centrul Chișinăului pe un teren cu suprafața de 5,1814 ha.

Cristina Gurez 

 

Share