Fostul șef al Poliției de Frontieră: Pe timp de pandemie, contrabanda este în creștere

Fostul șef al Poliției de Frontieră: Pe timp de pandemie, contrabanda este în creștere

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va definitiva un proiect de lege unde se va propune înăsprirea pedepselor pentru acțiuni de contrabandă, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Igor Grosu a menționat că, contracararea fenomenului contrabandei a ajuns o condiționalitate în relația cu partenerii europeni.

„Este rușinoasă această condiționalitate. Guvernul răspunde partenerilor cu contrabandă, care inundă piața europeană – în special cea din România”, a spus Grosu.

La rândul său, fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a prezentat câteva date.

„În perioada ianuarie – mai 2020, autoritățile din România au reținut 2 mln. țigări în valoare totală de 1 mln. 758 mii lei românești sau 7 mln. lei moldovenești. Reținerile au avut loc în județele de frontieră a României cu R. Moldova. Autoritățile din R. Moldova au reținut puțin peste 400 mii țigări. O parte au fost reținute în interior, o parte în punctele de trecere și nici un caz la frontiera verde. Total, în perioada ianuarie – iunie, autoritățile de frontieră au reținut 5 mln. 320 mii țigări de 3,5 mln. lei românești sau 14 mln. lei. Numai în iunie, autoritățile românești au reținut peste 3 mln. țigări. Pe timp de pandemie, contrabanda este în creștere. Vom continua monitorizarea situației și suntem la etapa definitivării unui proiect de lege, unde se va propune înăsprirea pedepselor pentru acțiuni de contrabandă”, a spus Vasiloi.

Cristina Parfeni

Share