Fostă ministră: O eșuare totală a capacităților guvernului de a face față situației de criză

Fostă ministră: O eșuare totală a capacităților guvernului de a face față situației de criză

„Trei rectificări de buget în doar 8 luni. Motivul de bază de fiecare dată este reducerea lui din cauza lipsei surselor financiare, ceea ce demonstrează o eșuare totală a capacităților guvernului de a face față situației de criză, atragând fonduri și revitalizând economia care au pus-o pe brânci în martie”, susține ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, informează OFICIAL. 

În același timp, Nemerenco spune că reducerea actuală este egală cu 1,86 miliarde lei – „din care doar la sănătate a fost redus substanțial o jumătate de miliard”. „Și aceasta pe timp de pandemie, când avem câte 500-600 cazuri noi și 10-15 decese zilnic, când am ajuns primii în Europa la antirecorduri? Când încă în multe instituții se oferă doar câte două măști pe zi personalului, când nu sunt suficiente materiale de protecție, când nu există suficiente teste și organizarea depistării celor infectați e sub orice critică din acest motiv și lipsa unor centre mobile de colectare, când nu sunt medicamente antivirale în spitale și nu doar, și umblă pacienții de le caută prin toată Europa, când în afară de covid sistemul se înădușă cu multe alte probleme lăsate baltă și fiecare se descurcă cum poate? Rezultă că nu aveți probleme și totul e ideal în pandemia noastră dacă taiați ca în varză în buget? Iar argumentul pentru tăierea celor 16 mii lei indemnizație personalului medical și altor bugetari care s-au infectat cu covid în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu este unul mincinos – că ei au fost instruiți suficient și asigurați deplin cu materiale de protecție. Sunteți siguri că e așa? Dacă da, de ce înregistrați în continuare câte 30 de infectări în zi doar în rândul cadrelor medicale?”, a spus Nemerenco.

„Nu o să găsiți nicio țară în lume care pe timp de pandemie și criză de sănătate la o așa scară ar reduce bugetul pentru sănătate. Suntem ca totdeauna, unici în prostia noastră. Iar beleaua ni se trage de la faptul că acest guvern tehnocrat este cel mai politizat guvern care l-a avut țara vreodată, fiind un guvern de buzunar al președintelui căruia nu îi pasă de voi, și nici de sănătatea dumneavoastră, ba mai mult, își urăște propriul popor și îl distruge conștient”, a conchis ex-ministra.

Doina Secrieru

Share