Fost premier al României, despre principalele provocări pentru Republica Moldova în acest moment

Fost premier al României, despre principalele provocări pentru Republica Moldova în acest moment

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, a vorbit despre principalele provocări pentru Republica Moldova în acest moment în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Cred că ele țin în primul rând de forța cu care societatea, cetățenii Republicii Moldova sunt capabili să dea un semnal clar și la Vest, și la Est vizavi de ceea ce vor, de sistemul politic pe care îl doresc. Dacă își doresc democrație, dacă își doresc transparență, dacă vor să susțină oameni cinstiți și oameni profesioniști care să îi conducă. Și dacă într-adevăr ceea ce spun mulți politicieni din Republica Moldova, că apreciază valorile europene și că vor o Republică Moldova integrată în Uniunea Europeană, dacă lucrurile acestea sunt într-adevăr adevărate. Pentru că există îndoieli. Știți, când una spui și alta faci, și nu o dată ci de mai mule ori, evident că sunt oameni care încep să-și pună întrebări”, a precizat el.

Prin urmare, Cioloș, a mai vorbit și despre importanța unor semnale din partea cetățenilor. „Eu cred că pentru Republica Moldova, o țară de dimensiuni mici care este între două blocuri economice și sisteme politice și democratice mari și importante, cred că e important să dea semnale foarte clare. Și mă refer aici, în primul rând, la societatea din Republica Moldova, la cetățenii din Republica Moldova. Vreau să le spun, dacă unii mai au îndoieli că toate mesajele lor sunt auzite, nu doar în România, ci și în celelalte țări din Uniunea Europeană, atunci când dau semnale foarte clare. Și eu cred că reacțiile care vin nu doar de la Bruxelles, dar și din celelalte țări ale UE arată faptul că toate eforturile pe care societatea civilă le face în Republica Moldova pentru a susține un regim democratic, transparent sunt ascultate și sprijinul va veni. Dar cel mai bine poți să-ți rezolvi problemele tu acasă, în familie – mult mai repede și mai bine și mai ușor decât dacă aștepți să-ți rezolve problemele acestea cei din afară”.

Mihaela Rotari

Share