Fost ministru al Muncii: Legea prevede clar cum, când și cu cât trebuie indexată pensia cetățenilor, alte variante, fără modificarea legii, sunt ILEGALE

Fost ministru al Muncii: Legea prevede clar cum, când și cu cât trebuie indexată pensia cetățenilor, alte variante, fără modificarea legii, sunt ILEGALE

Fostul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga, spune că Guvernul trebuie să găsescă soluții pentru indexarea completă a pensiilor, informează OFICIAL.

Fostul demnitar s-a referit la o declarație a actualului ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, care spune că „pensiile în anul 2023 ar putea fi indexate cu 14%, chiar dacă inflația este de 30%”.

Mircea Buga sune că MMPS nu e responsabil direct de acumulările la buget.

„1. Pensia – nu este un cadou din partea Guvernului, dar reprezintă un DREPT bănesc dobândit de cetățeni, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale. Acest drept e GARANTAT de stat.

2. Pentru păstrarea puterii de cumpărare a pensiei, aceasta se indexează ANUAL conform legii.

3. Legea, în varianta de azi (Legea nr.156/1998 art.13 alin.(2)), prevede „COEFICIENTUL DE INDEXARE constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător.”.

Până aici parcă e totul clar – dacă în decembrie 2022 avem o inflație de 30% (deși ar putea fi mai mare), atunci indexarea tuturor pensiilor de la 1 aprilie 2023 trebuie să fie de 30%. Așa prevede LEGEA. În caz de deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat, acesta e acoperit de la bugetul de stat (Legea nr.489/1999 art.15)”, spune Mircea Buga.

Totodată, el spune că Legea prevede clar cum, când și cu cât trebuie indexată pensia cetățenilor, alte variante, fără modificarea legii, sunt ILEGALE.

„Pensia, inclusiv partea indexată ce se cuvine, este un drept dobândit de pensionar. Lipsirea cetățenilor de o parte din drepturile lor bănești, garantate de stat, ar putea fi echivalată cu un FURT.

Situația ar fi putut fi diferită, dacă nu se umbla in mod IRESPONSABIL la prevederile legale de indexare (ba indexare la inflația medie din anul precedent, ba la inflația medie pe 3 ani, ba la inflația medie pe ultimele 6 luni, apoi la inflația din decembrie, apoi indexare de 2 ori pe an, cu indexare în octombrie la media inflației pe primele 6 luni etc.). În plus, a mai apărut și noțiunea neclară de „majorare” anuală, legată de produsul intern brut, care complică lucrurile și mai mult.

Guvernul este obligat să găsească o soluție pentru indexarea completă a pensiei. OBLIGAT, pentru că e vorba de sute de mii de cetățenii din cei mai nevoiași, care cu greu fac față lucrurilor în situația de criză. Dacă, prin absurd, nu se reușește identificarea resurselor necesare, să fie prevăzut, de exemplu, un mecanism de plată eșalonat, dar pensionarul să nu fie lipsit de banii săi. Sau să fie găsite alte opțiuni”, spune fostul demnitar.

Share