Fost ministru al Justiției: Acum Maia Sandu are de ales între două rele…

Fost ministru al Justiției: Acum Maia Sandu are de ales între două rele…

Acum Maia Sandu are de ales dintre două rele: fie își asumă atacul asupra lui Hebel și scandalul internațional care se prefigurează. Fie se disociază de acest atac și îi acordă susținere lui Hebel. Indiferent care soluție nu ar alege-o, ,,reforma justiției” este un eșec deja nu doar pe intern, dar și pe extern. Declarațiile au fost făcute de Fadei Nagacevschi, vicepreședinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), informează OFICIAL.

Fostul ministru al Justiției a catalogat drept „suspectă tăcerea Maiei Sandu și grupării PAS la ,,atacul” asupra lui Herman von Hebel, președinte al Comisiei politice de prevetting! Mai ales că jurnaliștilor din subordinea turnului li s-a autorizat atacul”.

„Maia Sandu se dovedește a fi participant activ în procesul de capturare a justiției prin intermediul așa-zisei reforme a justiției, numită prevetting? Sau vrea să ne convingă din nou că a crezut în sinceritatea celor care gestionează procesul de prevetting și nu poartă nici o vină?

După scandalul cu audierea degradantă a părinților judecătorului, Ion Chirtoacă, mi-aș permite să presupun că domnul Hebel a înțeles că a fost dus de nas de către membrii naționali delegați de Maia Sandu și PAS în cadrul Comisiei. Prin manipularea actelor care îi erau prezentate domnului Hebel de către secretariatul Comisiei controlat de către gruparea PAS, cu susținerea unor membri naționali delegați de către Maia Sandu și PAS în Comisie, astfel încât, sub autoritatea domnului Hebel să fie promovați nu cei mai buni candidați, dar cei mai loiali guvernării. Conștientizând cursa care i-a fost întinsă, îmi voi permite să presupun că domnul Hebel nu mai vrea să acționeze așa cum dorește guvernarea. Nu-și mai dorește niște cuțite în spate, mai ales că după reforma Curții Penale de la Haga a primit destule! Acest fapt a generat tensiuni imposibil de controlat și s-a decis probabil să se scape de domnul Hebel prin a-l face țap ispășitor pentru eșecul ,,reformei justiției”(prevetting)”, a menționat el.

Fadei Nagacevschi în context a mai spus: „Să fie clar, gruparea PAS nu vrea nici în ruptul capului să mai treacă cineva prevettingul (cu excepția unei persoane care ar reprezenta Curțile de Apel). De ce? Dacă trec alți candidați prevettingul, asta va afecta grav legitimitatea (și așa inexistentă) a actualilor membri CSM din partea instanțelor judecătorești promovați prin fraudă constituțională de către PAS. Reamintesc, actualii membri ai CSM au promis judecătorilor că pleacă din funcție, dacă alți candidați trec prevettingul ulterior numirii primilor în funcție pentru ca Adunarea generală a judecătorilor să poată alege din rândul tuturor candidaților care au trecut prevettingul”.

„Și iarăși presupun, domnul Hebel, pentru a se reabilita, dar și conștientizând faptul că persoane precum Paniș, Chirtoacă și alții au fost descalificați inițial abuziv de către Comisie, nu mai vede temeiuri pentru ca aceștia să nu treacă prevettingul, fapt care îi deranjează pe cei din PAS, care vor să scape de Hebel și, odată cu plecarea acestuia, fie continuă în componență redusă respingerea tuturor candidaților, fie blochează Comisia de prevetting”, a adăugat el.

Share