Fost ministru al Finanțelor, despre creditul rusesc: „La ce bun Republicii Moldova…?”

Fost ministru al Finanțelor, despre creditul rusesc: „La ce bun Republicii Moldova…?”

„Nu este clar ce totuși a cerut R. Moldova și, dacă a cerut R. Moldova, cine anume a cerut acest credit, pentru că la nivel instituțional guvernul sau Ministerul Finanțelor n-a prezentat astfel de solicitări sau partea cealaltă. Dacă Federația Rusă oferă astfel de finanțări, atunci întrebarea e la fel de interesantă: la ce bun Republicii Moldova și care sunt dedesubturile acestor aranjamente sau oferte financiare venite din partea Rusiei?”. De această părere este fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, informează OFICIAL.

„Deci, din acest punct de vedere, graba cu care a fost anunțată o sumă impunătoare pentru R. Moldova, fără a avea vreo claritate de unde vine această solicitare, de unde vine această ofertă, pentru care proiecte anume…”, a mai aspus Negruța.

Prin urmare, el mai adaugă: „Și iată astfel de decizii sau declarații care nu au acoperire legală, deocamdată, vizavi de un eventual credit din Rusia blochează dialogul pentru 2020 cu finanțatorii care au fost mereu alături de R. Moldova și aici, în primul rând, mă refer la Fondul Monetar care are încă un program activ; mă refer la Uniunea Europeană care are angajate încă niște finanțări pentru R. Moldova și era deschisă pentru alte discuții pe suport bugetar și pe asistență macrofinanciară pentru 2020-2022. Din acest punct de vedere, astfel de oferte cum este creditul rusesc izolează R. Moldova de alte surse de finanțare mult mai ieftine, dar transparente și care implică mai multe lucruri ca și condiționalitate, dar care trebuie să readucă normalitatea aici, în R. Moldova. Nu e prima dată”, a conchis Negruța.

Mihaela Rotari

Share