Fost lider de partid: „Lupta cu sistemul împutrezit nu trebuie să se transforme în reglări de conturi personale”

Fost lider de partid: „Lupta cu sistemul împutrezit nu trebuie să se transforme în reglări de conturi personale”

Fostul președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a comunicat „motto-ul pentru derularea lucrurilor în Moldova”, informează OFICIAL.

În acest fel, fostul lider a enumerat următoarele:

1. Declarația de capturare a statului (făcut!).
2. Declarația cu privire la „departizarea” sistemului de guvernare în Republica Moldova. Crearea unui Tribunal Civic de examinare a crimelor comise de partidul democrat (capturat de mafie), eradicarea relelor practici din sistemul partidelor politice.
3. Legea cu privire la purificarea instituțiilor publice de cei care se fac vinovați de capturarea statului.
4. Măsuri excepționale de reformare din temelie a sistemului justiției, ordinii de drept, sistemului de securitate și apărare.
5. Elaborarea și propagarea unui regim de austeritate în managementul public, în cheltuirea banilor publici.
6. Promovarea și susținerea unor algoritme inclusiviste în actul de guvernare. Exemple personale de transparență și responsabilitate, modestie socială.
7. Elaborarea urgentă a unui cadru normativ favorabil antrenarii diasporei în viața publică și socială din țară.
8. Propagarea unor parteneriate social-politice de tip nou, inclusiviste, dialog social și inter-cultural, bazat pe respectarea identității și originalității fiecărui grup/segment/individ social și etnic.
9. Trecerea de la „tabuizare” a unor subiecte „geopolitice”, „identitare”, „vectoriale” la discutarea lor prudență atunci când sunt, totuși, abordate de oameni. E foarte greșit să credem că dacă ignorăm unele probleme, ele vor dispărea din viața noastră sau nu ne vor influența. Lumei din jurul nostru îi este în cot de ceea ce noi gândim sau facem.
10. Lupta cu corupția și sistemul împutrezit în nici un caz nu trebuie să se transforme în „vânatoare de vrăjitori”, în reglări de conturi personale, în stigmatizarea oponenților politici. Dar nu pot fi tolerate nici impunitatea, pseudo-filantropia, „всепрощение” (qvasiiertare).

„Curățarea „grajdurilor lui Augeas” (alias Plahotniuc) nu poate fi un singur și obsedant subiect al vieții politice din Moldova, oamenii trebuie să conștientizeze ce va fi in viața de apoi, ce vom fi noi după ce el și alții ca el vor sta după gratii (sper eu). Adică: ce construim noi în locul Cartahenei deja în flăcări?”, a adăugat Cibotaru.

Mihaela Rotari

Share