Fost deputat: Remanierile guvernamentale nu au sens dacă nu există o viziune coerentă privind angajamentele asumate în contextul statutului de țară candidat de aderare la UE
Fostul deputat, Iurie Țap, expert în administrație publică, spune că, remanierile guvernamentale nu au sens dacă nu există o viziune coerentă privind angajamentele asumate față de Comisia Europeană în contextul statutului de țară candidat pentru aderare la UE, informează OFICIAL.
Iurie Țap a menționat că la un an de guvernare se cerea o analiză critică a implementării Programului de guvernare în fața Parlamentului.
„Cu atât mai mult, că legislația relevantă prevede audierea raportului anual al Guvernului în luna aprilie și audierea odată în sesiunea legislativului privind activitatea curentă a executivului. Apropo, rapoartele miniștrilor în fața prim-ministrului a fost altceva, decât ceea ce trebuia să fie, or, Guvernul este sub control parlamentar, iar Parlamentul este autoritatea reprezentativă supremă a poporului. Asta o cere și principiul transparenței decizionale, unul de bază în democrațiile veritabile…
În contextul dat, pornind de la starea de lucruri atestată, se impune actualizarea Programului de guvernare și Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia în corespundere cu conditiile pe care Republica Moldova trebuie sa le îndeplinească pentru a obține statutul de țară candidat la UE. De altfel, Comisia Europeană a menționat că va monitoriza progresul Republicii Moldova în îndeplinirea acestor pași și va raporta asupra realizarii acestora, împreuna cu o evaluare detaliată a țării, până la sfârșitul anului 2022. În contextul dat, s-ar putea trage și concluziile de rigoare privind necesitatea remanierelor garniturii guvernamentale, în parte sau în totalitatea acesteia. Altfel spus, remanierile guvernamentale nu au sens fără o viziune coerentă în corespundere cu angajamentele asumate”, spune Iurie Țap.