Fost deputat: „Mulți încearcă să mă convingă că Premierul ”chiar este tehnocrat”… am hotărât să vin și eu cu niște reflecții”
„Deoarece sunt mulți colegi, formatori de opinie, care încearcă să mă convingă că PM Chicu ”chiar este tehnocrat”, după ce am citit reacția dlui la critica din partea opoziției, am hotărât să vin și eu cu niște reflecții tehnice și lungi asupra acestei reacții, în scopuri pur terapeutice, cine știe, poate ajută…” – scrie fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, informează OFICIAL.
„În primul rând, poat și cel mai important, am observat ca dl. Prim-ministru, a hotărât să folosească mult ”pedalata” gogoașă PD-istă, că Maia Sandu le spune organizațiilor internaționale că suntem răi și le zică să nu ajute Moldova. Am o noutate proastă, pentru dlui – nu este eficientă lamentarea. Lumea nu te crede că tu ditamai un guvern mare ești încurcat de lidera opoziției, fie ea și Maia Sandu. Organizațiile Internaționale și partenerii de dezvoltare (FMI; BM, ONU, BERD etc., UE) au mecanisme complexe de evaluare a relației sale cu o țară parteneră, criterii, grupate în două categorii mari: politice și tehnice. Da, pentru unele organizații sunt importante si criteriile politice. Nu vor ajuta un stat autoritar, sau care este guvernat pentru falimentare, sau care trișează grosolan. Tehnice – un profesionist cum este auto-calificat dl Chicu trebuie să știe, sunt multe: financiare, sociale, economice, fiscale, instituționale, de impact etc., etc.,. Or, când folosiți aceiași metodă, ”plângând” că Maia Sandu vă încurcă, apar două concluzii: fie ea este mai puternică ca voi, iar voi sunteți … mici și nu la locul potrivit, fie ca în bancul ală cu dansatorul mediocru căruia îi încurcă … ceva să danseze”, comunică Pistrinciuc.
În același timp, el adaugă: „În al doilea rând, răspunsul nu corespunde unui om de stat, pe o problema strategică care implică multă neliniște în societate. Nu este potrivit nu doar unui tehnocrat (deși nimeni nu crede așa), dar nici celui care vrea să mimeze rolul unui tehnocrat. Era simplu să răspundeți opoziției cu un scurt plan care este urmat, sau dacă sunteți sigur că totul e ok, ministrul economiei trebuie să vină în parlament, să folosească ocazia ”mingii aruncate la fileu”. Însă observăm tradiția de a fugi de parlament, de ascundere după duzina de televiziuni și troli de partid. La ce duce acest model de guvernare, dl. Chicu știe. La fel au procedat și cu ministrul Gaiciuc, pe care nu l-au lăsat în parlament să nege vehement că nu a idealizat bandiții din Donbas (deși toți au văzut opusul, cred că și vecinii noștri la fel). Prin asta generalul ar fi demonstrat că este aliniat la legislația și organizațiile internaționale (OSCE; ONU, UE) la care Moldova este parte și ar fi liniștit spiritele. Ar fi demonstrat că are mai mult curaj de cât noi simplii muritori. Nici ”lampasurile” nici stelele nu aveau să-i cadă. Ascunzându-l, s-a creat un prejudiciu statului și intereselor strategice ale țării. Ca un om de stat, trebuie să știți că astfel de acțiuni și declarații nu rămân fără de răspuns. Ucraina nu este doar vecinul și prietenul nostru, dar este și un stat puternic cu multe pârghii de influență”, comunică directorul executiv al IPIS.
„În al treilea rând, vă tot văicărați despre faptul că guvernul Sandu a adus prejudiciu Administrației Publice Centrale. Bănuiesc că vă referiți la cea din care ați făcut parte și dvs., în care ați crescut, am avut și eu posibilitatea să o ”citesc” și din interior și din afară. Am o noutate proastă pentru Dvs. APC la începutul anului 2019, în toată lumea era considerată aproape falimentară, ineficientă, controlată, coruptă (citiți evaluările internaționale) – nu mă refer la cineva anume, dar la sistem, cum îl numiți dvs. ”profesionist”. Acest sistem al APC a ignorat spălări de miliarde, a betonat monopoluri, a acceptat furturi de miliarde, a ratat reforme. Nu veți găsi un raport credibil care să laude APC din Moldova, din păcate. APC-ul nostru nu corespunde timpului și provocărilor pe care le are țara. Este o administrație perimată ca viziune, ca eficiență, organizare, motivație, dinamică, capacitate de a genera soluții, capacitate de absorbție a fondurilor etc. Da, în ministere și instituții sunt mulți oameni buni, dar ținuți în carantină. Ei vă vor confirma că astăzi din păcate pentru a promova o reformă adevărată trebuie să mergi împotriva acestei administrații, schimbările se produc în pofida sistemului și nu grație acestuia. Deja scrie și în cărți asta. Este o administrație învechită, iar acele cinci luni au demonstrat că se poate de schimbat ceva, o știți și dvs., din evaluările partenerilor care vă indică clar că trebuie să urmați reformele și angajamentele fostei guvernări. Dvs. alegeți să o trageți înapoi, în trecut. Noutatea bună pentru noi e că nu veți reuși. Fiindcă lumea a înțeles că nu se mai poate tot așa, că profesionist nu este cel care mută cu privirea secretarele cu tot cu hârtii dar cel înțelege nevoia de schimbare și cel care schimbă realități”, adaugă Pistrinciuc.
„Cât de tare nu aș încerca să mă conving că vreți să fiți tehnocrat, mă conving pe zi ce trece, că dvs. și guvernul aveți un singur rol – echipa de PR a președintelui înainte de alegeri, iar dvs. personal vă revine rolul PR-ist central. Guvernele de PR nu o sfârșesc bine, istoria a demonstrat, primul care dă în ele este ”clientul”… Eu sunt optimist, cred că nu vom îngheța la iarnă, dar nu grație eforturilor dvs., grație muncii făcute și până la voi, dar cel mai mult grație faptului că avem vecini buni, care nu vor ca noi sa înghețam. Măcar asta nu stricați”, a conchis Pistrinciuc.
Doina Secrieru