Fost deputat: Cum e să condamni un război criminal la hotarul țării tale și să întreții regimul separatist

Fost deputat: Cum e să condamni un război criminal la hotarul țării tale și să întreții regimul separatist

Fostul deputat Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA, se întreabă: „Cum e să condamni un război criminal la hotarul țării tale, dar, în același timp, să întreții regimul separatist din Transnistria, pompând resurse și mergând la concesii inadmisibile pentru a întreține economia unei regiuni care parazitează pe seama părții drepte și în drept constituțională?”. „O „gaură neagră” a Europei, care nu achită impozite vamale, și care, pe seama noastră, are tarife de câteva ori mai mici la gaz și energie electrică, prin intermediul permanentului șantaj rusesc” – a adăugat el, informează OFICIAL.

Politicianul a spus că, dacă lucrurile puteau fi motivate economic și prin dependența de gazul rusesc până nu demult, acum astfel de târguri sunt de neînțeles.

„Cum e să le dăm gazul achitat de noi, aproape gratis, enclavei care ajunsese aproape de moarte istorică, să obțină din el energie electrică ieftină pentru consumul local, iar nouă să ne vândă aceeași energie electrică produsă din gazul plătit de noi, cu un preț de 4 ori mai scump?”, a mai întrebat el.

Chiril Moțpan a menționat că a fost pentru timp scurt „mândru că Republica Moldova a scăpat din ghearele fantomei rusești, mândru că România ne-a dat aproape tot necesarul de energie electrică ca să supraviețuim, iar, ieri, a fost o zi istorică, în care România a exportat primii 1.023.266 de metri cubi de gaze naturale către Republica Moldova, oferindu-ne demnitate și independență de monopolistul Gazprom”.

„De ce, în aceste condiții economice, ar trebui să cumpărăm energie electrică de la Cuciurgan care costă doar cu 20% mai ieftin decât cea livrată de frații noștri de peste Prut? Datorăm ceva regiunii care găzduiește și ne amenință cu armata unui stat agresor și criminal care ia mii de vieți nevinovate zilnic la nici 100 de km de noi? Oare ce zice Ucraina…”, a conchis fostul parlamentar.

Share