„Forța Fermierilor” s-a adresat conducerii țării: „Importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori”

„Forța Fermierilor” s-a adresat conducerii țării: „Importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori”

Asociația „Forța Fermierilor” a semnat o scrisoare către conducerea de vârf a țării în care își exprimă îngrijorarea asupra repetării scenariului de anul trecut, când fermierii din Republica Moldova fiind lăsați de Guvern fără măsuri de protejare a pieții în condițiile concurenței neloiale a importurilor în țara noastră au suferit pierderi financiare enorme, mulți aflându-se în prag de faliment la moment.

Asociația spune că deși țările din regiune și vecine Ucrainei mențin în continuare un regim controlat la importuri ucrainene, Guvernul Republicii Moldova deocamdată nu a prelungit măsura de protecție, ea fiind activă doar câteva luni.

„Importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori. Un calcul simplu făcut în baza datelor de anul trecut, arată că agricultorii moldoveni au pierdut peste 2 miliarde de lei, pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri ransnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare”, se spune în scrisoare.

Asociația Forța Fermierilor cere de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase.

„Mai atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor. Asociația noastră susține parcursul european și își dorește ca statul Republica Moldova să susțină sectorul agrar similar Uniunii Europene prin măsuri eficiente, care permit dezvoltarea fermierilor si satelor, ci nu agro-holdingurilor”, spune Asociația.

Share