Flashmob la Parlament! Manifestanții au cerut modificarea regulamentului Serviciului Protecție și Pază de Stat

În fața Parlamentului, astăzi, a avut loc un flahmob cu privire la activitatea Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), informează Oficial.

Acțiunea a fost organizată de Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, dar și de Coaliția Voluntariat.

Directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă, Antonița Fonari, a comunicat mai multe detalii cu privire la scopul manifestației. „Se întâmplă destul de des când Serviciul Pază și Protecție de Stat este în situația de a provoca accidente rutiere, stresează persoanele aflate în trafic, apărând brusc de după semafor. Oamenii nu pot avea o reacție imediată și atunci se întâmplă accidente. Noi am urmărit ce spun oamenii, am scris o petiție și mesajul nostru este: „Nu vrem ca să se transforme cortegiile oficiale în cortegii funerare”. Respectiv, venim cu o petiție către Parlament, așteptările noastre sunt ca parlamentarii să cheme în audiență Serviciul Pază și Protecție de Stat și să-i întrebe ce s-a întâmplat, de fapt, în cazul accidentului Președintelui Dodon, ce se întâmplă pe drumurile din țară și cum facem ca lucrurile să nu fie repetate. Avem o copie și pentru domnul Golea, care reprezintă SPPS, pentru domnul președinte Dodon, dar și pentru prim-ministrul Filip, pentru că ar trebui și ei să ia atitudine”, a precizat Fonari.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a relatat o situație în care a fost implicat recent. „S-a întâmplat cu o sâmbătă în urmă, eu veneam de la Cărpineni împreună cu familia și eram în perimetrul dintre Grătiești și Cricova. Eu mergeam spre Cricova, ei veneau dinspre Cricova, sâmbătă seara, după ora 9. Nu știu ce mari activități de stat aveau loc la acea oră, sâmbătă. Astfel, pe acest drum sunt 2 benzi, ei au apărut brusc, cu viteză foarte mare de după deal. Eu, practic, nu aveam încotro, veneau pe o bandă jumătate și mie îmi rămânea jumătate de bandă. M-am lipit foarte aproape de parapet și am evitat accidentul. Totodată, în spatele meu mai erau 6 mașini care au fost nevoite să frâneze brusc. Nu știu cine era în cortegiu”, a declarat el. În același timp, Călugăreanu s-a referit la modificarea regulamentului SPPS. „Ceea ce trebuie să înțeleagă cei de la SPPS este că ei ne pun în situația de a alege: ori noi zburăm în parapet și murim, ori noi intrăm în ei. Nu ai soluții, pur și simplu, ca șofer în situația respectivă. Dacă în regulamentul lor scrie că ei trebuie să meargă pe o bandă jumătate, atunci este un regulament tâmpit”, a menționat el.

Totodată, în fața manifestanților a venit vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care a fost de acord să fie analizat regulamentul serviciului. „Cred că, inițiativa s-a născut în urma accidentului în care a fost implicat președintele țării, domnul Dodon. În calitate de deputat, voi vedea ce interpelare ar putea fi făcută în acest sens. În ce privește Serviciul Protecție și Pază de Stat, într-adevăr, are un regim aparte, doar că regimul acesta nu ar trebui să pună în pericol viața altor cetățeni. Probabil, s-ar merita să fie discutată această problemă ca să nu fie pusă în pericol viața celorlalți participanți la trafic”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share