Filip, la Bruxelles: Nu se poate face nimic fără o echipă dedicată

Filip, la Bruxelles: Nu se poate face nimic fără o echipă dedicată

Parteneriatul Estic (PaE) marchează, astăzi, 10 ani de activitate și cu acest prilej, la Bruxelles, au loc mai multe evenimente, transmite OFICIAL.

Republica Moldova este reprezentată de Premierul țării, Pavel Filip, care a susținut un discurs în cadrul panelului II de discuții ce vizează viitorul PaE după 2020.

Pavel Filip a spus că obiectivul principal al PaE este de a apropia țările care beneficiază de UE.

„Acordurile de Asociere au dat rezultate. În această perioadă și în acest an avem mai multe aniversări. R. Moldova de 5 ani beneficiază de Acordul de Liber Schimb, Acordul de Asociere, regimul liberalizat de vize. Peste 2/3 din cetățenii R. Moldova au beneficiat de acesta. Exporturile au depășit nivelul și 2/3 sunt orientate spre piața UE. Am avut niște costuri atunci când s-au pus embargourile de către Federația Rusă. De atunci am avut o dezvoltare economică care ne-a permis să ajungem la astfel de cifre”, a menționat Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a menționat că nu se poate face nimic fără o echipă dedicată și trebuie să înveți să comunici eficient despre ce înseamnă UE, Acordul de Liber Schimb și la baza acestor proiecte a stat voința politică.

„Trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, armonizarea legislativă. Unele domenii se reformează ușor, altele sunt mai rezistente. Dilema de bază este ce trebuie să facem ca PaE să fie unul atractiv și pentru țările membre și pentru cele din PaE. Vrem să vedem o perspectivă care ne este oferită pentru apropierea față de UE. Alt mesaj ține ca cetățenii să simtă beneficiile acestui Parteneriat. De asemenea, ne referim și la securitatea regională, dar și la deschiderea unor noi orizonturi prin identificarea unor noi oportunități”, a mai spus Pavel Filip.

Precizăm că, Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

Cristina Parfeni

Share