Premierul Filip: „Cetățenii trebuie să simtă confortul, atunci când au nevoie de servicii publice”

Premierul Filip: „Cetățenii trebuie să simtă confortul, atunci când au nevoie de servicii publice”

Guvernul R. Moldova, în comun cu Banca Mondială, a lansat, astăzi, proiectul „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale”, transmite Oficial.

Conferința are loc în contextul aprobării de către Guvern a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În debutul evenimentului, Premierul Pavel Filip a menționat că, acest proiect este o continuitate a proiectului de e – Transformare a Guvernării.

„Acest proiect este la fel finanțat de către Banca Mondială. Cetățenii trebuie să simtă confortul, atunci când au nevoie de servicii publice, mai ales când trăim în era digitalizării. Prin crearea Agenției Servicii Publice am rezolvat unele probleme ca așteptatul în rând, achitarea banilor, deplasările de la o instituție la alta. Multe din serviciile de astăzi sunt inutile, multă informație care trebuie colectată și prezentată la o altă instituție, ori dacă această informație este în registrele de stat, funcționari nu au decât să o găsească și să o semneze. În esență, guvernarea electronică înseamnă schimbarea modalității de guvernare de pe verticală pe orizontală. Vom porni cu raționalizarea serviciilor printr-o reinventariere a acestora, apoi vom trece la re-inginerie și ulterior spre digitizare”, a spus Premierul.

Anna Akhalkatsi, directorul de țară al Băncii Mondiale, a mulțumit pentru eforturile depuse de instituțiile statului pentru implementarea acestui proiect.

Proiectul este finanțat de către Asociația Internațională pentru Dezvoltare – 15 mln. dolari; BERD – împrumut de 5 mln. dolari; Guvernul RM – 2,43 mln. dolari. Acesta presupune modernizarea serviciilor guvernamentale, platformele digitale, managementul proiectului și modelul nou de livrare a serviciilor. Proiectul este implementat pentru un termen de 5 ani.

Mihaela Rotari

Share