Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, în vizită oficială în Republica Moldova

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, în vizită oficială în Republica Moldova

În perioada 28 mai – 1 iunie 2018, expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, va vizita Republica Moldova, pentru a constata în ce măsură au fost implementate recomandările sale menite să îmbunătățească situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, transmite Oficial.

În 2012, expertul a efectuat 3 vizite în regiune, în baza cărora a elaborat în 2013 un raport independent privind drepturile omului în regiune, care conține recomandări.

Pe durata vizitei, Hammarberg va participa la întâlniri de nivel înalt și la discuții cu autoritățile publice, reprezentanții societății civile, echipa de țară a Națiunilor Unite și cu partenerii internaționali de dezvoltare prezenți în țară. Expertul va vizita mai multe comunități din regiunea transnistreană, inclusiv penitenciarele și alte locuri de privațiune de libertate.

De asemenea, Thomas Hammarberg va vizita unele localități unde se pilotează servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului. Totodată, el va vizita un adăpost care oferă asistență supraviețuitoarelor violenței domestice. Toate aceste inițiative sunt implementate de ONU cu susținerea Guvernului Suediei, Liechtensteinului și a Uniunii Europene.

În baza acestei vizite, expertul va elabora un raport, care va fi făcut public până la sfârșitul anului 2018.

Vizita din 2018 a lui Thomas Hammarberg este susținută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Doina Secrieru 

Share