Expertiza legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chişinău va fi prezentată până la 31 octombrie

Expertiza legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chişinău va fi prezentată până la 31 octombrie

Comisia juridică, numiri şi imunităţi va prezenta Parlamentului, până la 31 octombrie curent, expertiza legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. 

Prin Hotărârea Parlamentului nr. 126/2018, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a fost împuternicită de a efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Expertiza se face în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

Concluziile vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova. Inițiativa de a expertiza legislaţia electorală aparține unui grup de deputați.

Amintim că, la 20 mai şi 3 iunie 2018 au avut loc alegeri locale noi, inclusiv alegerile pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Instanţele de judecată au invalidat alegerile noi pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău şi, în baza acestor hotărâri, Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

Mihaela Rotari 

Share