Experții Consiliului Europei, la Parlament. Detalii de la discuție!

Experții Consiliului Europei, la Parlament. Detalii de la discuție!

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități au avut, astăzi, o întrevedere cu Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma justiției în R. Moldova, transmite OFICIAL.

În cadrul întrevederii, Zinaida Greceanîi a menționat că reforma în justiție este complexă, comportă multe riscuri, dar este vitală pentru Republica Moldova.

Președintele Parlamentului a subliniat că toate proiectele vor fi obligatoriu consultate cu societatea, inclusiv cu profesioniștii din domeniu, precum și cu partenerii externi cum este Comisia de la Veneția. Zinaida Greceanîi a reiterat deschiderea pentru discutarea subiectelor legate de reformă, menționând că nu are frică să dezbată problemele.

Părțile au fost unanime în identificarea criteriilor pe care se va lucra în continuare. Reforma urmează să fie derulată transparent, se va încerca obținerea consensului politic, instituțional și a mediului profesional pentru parcursul procesului, iar acesta urmează să fie unul incluziv cu respect pentru balanța puterilor în stat, principiul separării puterilor, precum și a independenței judecătorilor.

Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma în justiție s-a întâlnit astăzi și cu membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Ei au discutat despre instrumente și oportunități existente pentru suport și consultanță în elaborarea și promovarea proiectelor.

„Colegii din misiunea CoE ne-au atenționat că trebuie să ne grăbim, dar încet. Odată fiind implementată această reformă în sistemul judecătoresc urmează să aveam un consens larg în societate și discuții. Suntem hotărâți să mergem până la capăt. Vom ține cont de recomandările CoE și reprezentanților CoE”, a spus Președintele Comisiei, Vasile Bolea.

Cristina Parfeni

Share