Experții au spus ce impact vor avea alegerile europarlamentare pentru R. Moldova

Experții au spus ce impact vor avea alegerile europarlamentare pentru R. Moldova

La 26 mai curent vor avea loc alegerile europarlamentare. Ce impact vor avea rezultatele acestor alegeri pentru R. Moldova au explicat trei experți în domeniu, transmite OFICIAL.

Declarațiile experților Ion Tăbârță, Victor Juc și Mihai Mogâldea au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN.

„Schimbări substanțiale nu se vor produce în urma alegerilor, iar R. Moldova merită mai mult decât Parteneriatul Estic. UE nu este pregătită să ofere ceva nou. Nu cred că vor fi relansate negocierile pe marginea aquisului comunitar. PaE este deja depășit pentru R. Moldova”, a spus Victor Juc, director la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.

„Pentru R. Moldova va conta ce va fi în interioriul R. Moldova. Evoluția politică a UE nu va schimba mult situația. Unica diferență va fi că în sfârșit se va face acea coaliție a Parlamentului European să avem elementul liberal. UE este mai mult în căutări interne pentru a depăși problemele care le are. Problema migranților este mai importantă acum pentru UE decât extinderea spațiului, ceea ce ne interesează pe noi. Politicile de vecinătate trebuie regândite”, a spus expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

„Parlamentarii vor decide bugetul UE, iar asta direct are influență asupra R. Moldova. Urmează să vedem cum vor fi distribuiți banii și care va fi instrumentariul. Modul în care UE va vedea viitorul european al R. Moldova ține de actul guvernării, societății de a livra rezultate mai bune, în ceea ce ține reforarea instituțiilor statului, justiție, anticorupție. Instrumentele de care dispunem stau la dispoziția noastră. Ține de voința noastră pentru a avansa în raporturile UE”, a spus Mihai Mogâldea, expert IPRE.

Cristina Parfeni

Share