Experți, despre sistemul de vot aplicat în cazul alegerilor parlamentare anticipate

Consiliul științific pe lângă Curtea Constituțională s-a întrunit astăzi în ședință, informează OFICIAL.

În debutul discuțiilor, Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu, a menționat că în cadrul acestui Consiliu se vor discuta mai multe păreri asupra sesizărilor parvenite la Curtea Constituțională.

În cadrul ședinței de astăzi, primul subiect discutat a fost sesizarea deputaților Litvinenco, Bolea și Slusari privind problema interpretării art. 72 din Constituție în contextul modificărilor avute în legea ce ține de domeniul electoral și anume revenirea la sistemul electoral proporțional și în baza la ce sistem se recurge în cazul alegerilor parlamentare anticipate.

Juristul Stanislav Pavlovschi a punctat că se revine la legea veche, nu una nouă, și Parlamentul trebuie să decidă asupra acestor prevederi, fiind organ suprem legislativ.

O altă părere a fost că, în cazul alegerilor anticipate, scrutinul electoral se va face în baza sistemului de vot mixt, iar în cele ordinare – în baza sistemului proporțional.

Fostul judecător al CC, Victor Pușcaș, a fost de părere că Parlamentul trebuia să-și ia angajamentul și să exprime clar că legea să fie aplicată pentru următoarele alegeri ordinare.

Discuțiile pe subiect au continuat.

Cristina Parfeni

Share