Expert: PAS vrea cu orice preț să se mențină la putere și pregătește diverse scenarii, printre care crearea Platformei „Agenda comună”

Expert: PAS vrea cu orice preț să se mențină la putere și pregătește diverse scenarii, printre care crearea Platformei „Agenda comună”

Platforma „Agenda comună”, lansată la începutul lunii octombrie, este un proiect creat de actuala guvernare a PAS, cu scopul de a se menține la putere. Mai exact, se propune construirea unei opoziții false de centru și stânga, dar care va fi controlată de același grup de interese care controlează actuala guvernare. De această părere este analistul politic Ian Lisnevschi și a fost exprimată într-un articol. Cele menționate de Lisnevschi reies și din discuțiile private, de pe un chat de Telegram, între fostul deputat PLDM, care consiliază PAS, Vadim Pistrinciuc, fostul coleg liberal-democrat, Victor Bodiu, și Dorin Recean – consilierul președintelui Maia Sandu.

Potrivit analistului politic, Ian Lisnevschi, experți locali, dar și străini încearcă să găsească soluții salvatoare care să mențină guvernarea actuală pe linia de plutire. Asta în condițiile în care PAS nu are o echipă guvernamentală profesionistă, bătăliile din interiorul formațiunii sunt din ce în ce mai mari, iar la toate astea se adaugă și factorii externi. Astfel, spune Lisnevschi, pe lângă demiterea Guvernului Gavrilița sau doar a unor miniștri, actuala guvernare se pregătește și de alegeri anticipate.

„Telenovela cu eventuala plecare a Nataliei Gavrilița, demisia miniștrilor, noii candidați pentru funcția de prim-ministru, sunt temele prezentate ca fiind subiectul zilei, dar, de fapt, sunt exemple de zgomot informațional, rolul lor fiind de a distrage atenția de la o problemă mai gravă și schimbarea accentelor puterii: susținerea tot mai mică pentru guvern și acțiunile sale. Experții consideră că demisia unor demnitari cu reputație proastă nu e „sângele” pe care îl vrea poporul. Și în timp ce zvonul despre un nou prim-ministru e cea mai discutată temă a zilei, există mișcări care conving tot mai mult că guvernarea se pregătește și de planul B – alegeri anticipate”, susține Ian Lisnevschi.

În context, analistul politic afirmă că Platforma „Agenda comună” este una dintre strategiile ale căror scop este ca cei care controlează PAS să păstreze puterea.

„Agenda comună a mai multor partide, diferite ca ideologie, mesaj și chiar vector de dezvoltare externă, este una dintre strategiile, scenariile sau, altfel spus, oferta pe care experții ar putea să o pregătească pentru a construi o opoziție falsă de centru și stânga. Aceasta va fi controlată de același grup de interese care controlează actuala guvernare. Despre o astfel de strategie, implementată cu succes deja în mai multe țări europene, am vorbit și în studiourile de televiziune. Este soluția grupurilor de interese de a păstra puterea, inducând în eroare electoratul, prin crearea acestor opoziții false de centru și stânga, care, odată ajunse la putere, fac coaliție cu dreapta și împreună apără interesele aceluiași grup aflat în spate”, a explicat analistul Ian Lisnevschi.

Recent, în spațiul public, au apărut mai multe conversații de pe contul de Telegram, inclusiv ale consilierului Maiei Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filat. Potrivit unui grup privat intitulat „Trei mușchetari de la Răsărit”, din care fac parte fostul deputat PLDM, care consiliază PAS, Vadim Pistrinciuc, fostul coleg liberal-democrat, Victor Bodiu, și actualul consilier prezidențial, Dorin Recean, Platforma „Agenda comună”, ar fi coordonată din Președinție. Dorin Recean scrie că aceasta este o „operațiune specială” și se laudă menționând că aceasta este frumoasă, discretă, fără violență decât verbală. La rândul său, Vadim Pistrinciuc subliniază ca fiind o problemă faptul că „guvernarea ermetică” ar putea să-i enerveze și să-i unească pe toți.

Share