Expert: Ne aflăm în situația de a face o distincție clară între fapte și propagandă guvernamentală

Expert: Ne aflăm în situația de a face o distincție clară între fapte și propagandă guvernamentală

„Ne aflăm în situația de a face o distincție clară între fapte și propagandă guvernamentală”. Despre aceasta comunică experta în politici europene de la Bucureşti, sociologul Raluca Răducanu, cu referire la sancțiunile UE la adresa R. Moldova, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Faptele sunt următoarele: regimul din Republica Moldova a invalidat abuziv, fără temei legal și fără niciun fel de argument din partea observatorilor electorali rezultatul alegerilor locale, iar al doilea fapt este că Uniunea Europeană – în baza acordurilor semnate cu Republica Moldova – a luat act de această nouă și cea mai gravă lovitură aplicată democrației și a suspendat pe termen nedeterminat finanțarea”, a menționat ea.

În același timp, Răducanu, a vorbit despre o „nevoie a PD”. „Propaganda guvernamentală derivă din nevoia PD de a rămâne frecventabil pentru electoratul pro-european pragmatic pentru a cărui fidelizare a alocat resurse importante în ultimii ani. Dacă PD și Guvernul și-ar fi asumat invalidarea alegerilor, deci instaurarea dictaturii, ar fi pierdut electoratul fără a avea timp să cucerească o altă nișă. Prin urmare, au ales varianta externalizării responsabilității și exact ce ați spus Dvs. – e vina sistemului judiciar, a carențelor legislative, a opoziției extraparlamentare, a Uniunii Europene, a oricui, mai puțin – a PD și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. Mie mi se pare important de specificat că miza acestui tip de propagandă în momentul acesta este crearea unor inamici ai poporului imaginari, țapi ispășitori pentru mutarea atenției publicului de la invalidarea abuzivă a alegerilor spre alte teme confortabile Partidului Democrat și liderului acestuia”, a declarat aceasta.

Mihaela Rotari

Share