Expert: „La aceste alegeri nu ne vom face griji de moștenirea PDM”

Expert: „La aceste alegeri nu ne vom face griji de moștenirea PDM”

Coaliția de guvernare încearcă să facă tot posibilul ca alegerile generale locale să fie libere, corecte și transparent. Aceasta afirmă câțiva analiști politici, transmite OFICIAL.

Despre trăsăturile caracteristice ale alegerilor locale din 20 octombrie au discutat politologul Dionis Cenușă, analistul politic Anatol Țăranu și directorul executiv al Asociației Piligrim – Demo, Mihail Sirkeli, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN.

„Există aspectul administrativ, de rezultatele alegerilor va depinde viața oamenilor. Acest element impune o anumită abordare a reprezentanților de auto-administrare locală. R. Moldova are o societate politizată, datorită evenimentelor care au avut loc în societate, el se va manifesta plenar în această campanie. În sate aspectul politic e mai puțin pronunțat, pe când la orașe se va resimți. După ce PDM a plecat de la putere, s-a pierdut influența unei singure părți politice asupra autorităților locale. La moment, socialiștii sunt cei mai organizați în această campanie. Rezultatele acestor alegeri vor predetermina rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare, oricare nu ar fi ele”, a spus analistul politic Anatol Țăranu.

„Putem observa mai multe procese politice care au loc în paralel cu alegerile. Toate presiunile de tip administrativ, procesele penale, dosarele, reținerile, etc., nu sunt legate de alegeri, dar ele vor influența acest proces. Observăm cât de disciplinată încearcă să fie guvernarea. Aceste demonstrații de eficiență sunt pentru publicul de acasă și partenerii externi, ori în fond este o pregătire de alegerile locale, dar ei se gândesc și la alte aparențe politice. Consider că, guvernarea a promis că va desfășura alegeri corecte, iar acest lucru e unul important în evaluarea pe care o va primi de la partenerii externi”, a spus politologul Dionis Cenușă.

„La aceste alegeri nu ne vom face griji de moștenirea PDM. Acțiunile PDM de a distruge pluralismul politic a fost un lucru pe care i-au depășit și pe ei. Vedem că PSRM sunt cei mai pregătiți. Alți parteneri de coaliție nu au putut să-și întărească pozițiile în țară. Vechile puteri politice au dispărut din țară și acest lucru va influența acest scrutin. Calitatea depinde de posibilitățile oamenilor, politica fără bani nu se face. În Găgăuzia la acest capitol cel mai bine stau socialiștii”, a spus Mihai Sirkeli.

Cristina Parfeni

Share