Expert, despre șansele dreptei de a concura pentru putere
Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vlad Kulminski, susține că, în Moldova, oamenii preferă blocurile electorale mari, deoarece ele creează un sentiment de putere. Despre aceasta el a declarat în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21, informează Oficial.
Vlad Kulminski a declarat că guvernarea se simte nesigură.
„Pentru opoziție este foarte important să nu se limiteze doar la flancul drept, ci să creeze o mișcare largă, care să atragă pe toți cei care sunt nemulțumiți de putere.Opoziția trebuie să fie suficient de puternică, pentru a profita de această situație, pentru că dacă nu poți profita de ea, atunci nici o forță externă nu te va duce de mâna spre putere, în țară. Dacă opoziția dorește să aibă șanse reale de a concura pentru putere, atunci aceasta nu poate fi o mișcare de dreapta, unde reprezentanții ai societăți civile sunt astfel de personalități precum Octavian Țîcu și Igor Munteanu. Dacă să-l citești pe Țîcu, el are doar cinci probleme în Moldova – populația rusofonă, Găgăuzia, Transnistria, a cincea coloană și propaganda rusă, alte probleme – corupția, statul capturat, migrația – pentru el în Moldova nu sunt”, a precizat expertul.
Potrivit lui Kulminski, pentru ca o astfel de mișcare să acumuleze forță și să devină o mișcare puternică, este important să devină o structură largă și să cuprindă toate forțele care nu sunt nemulțumite de putere.
„Este important ca un număr foarte mare de oameni nemulțumiți de acțiunile autorităților să se regăsească în această mișcare, să găsească acolo propria agendă și modalitățile de a-și rezolva problemele sociale. Aceasta nu poate fi o agendă bazată pe diviziune geopolitică, identitate, etnie, aceasta ar trebui să fie o agendă exclusiv socială, o agendă de schimbare, care atrage pe toți cei care sunt nemulțumiți de autorități. Noul bloc a ales corect prioritățile – toate cele 5 constituie agenda de rezolvare a problemelor sociale, care sunt cele mai importante pentru oameni”, a conchis Kulminski.
Doina Secrieru