Expert, despre politica externă a țării: Deja sunt primele semnale care vin de la Bruxelles și Chișinău

Expert, despre politica externă a țării: Deja sunt primele semnale care vin de la Bruxelles și Chișinău

„Activitatea Republicii Moldova pe politica externă este una activă, dar trebuie de discutat la un nivel de echilibru cu Federația Rusă”. Declarația a fost făcută de politologul Victor Stepaniuc, în cadrul dezbaterilor publice de la agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Fostul vicepremier spune că dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană s-a activizat în ultimele luni.

„Guvernarea, într-un fel sau altul, a demonstrat că dialogul cu actorii geopolitici se face doar cu cei occidentali. Trebuie să înțelegem că R. Moldova se află în spațiul asupra căruia influențează și alți actori, de exemplu Federația Rusă, iar în această direcție nu s-a făcut nimic. Ca fost vicepremier și deputat știu foarte bine ce s-a întâmplat – trebuie adoptată Legea bugetului. Întâlnirile care au avut loc la nivel de Președinție și vizita Premierului la Bruxelles au fost ancorate asupra subiectelor de bază – financiar, energetic. Din 2014 au fost făcuți prea puțini pași, numărul locurilor de muncă s-au redus, emigrația nu s-a încetinit, o atitudine sau metode de dezvoltare a țării nu au fost găsite. Acordul de Asociere nu prea ne-a ajutat.

Anturajul Președintelui trebuia să sfătuiască Președintele și Guvernul ca în aceste 10 luni să găsească timp să plece la Moscova. Vizita lui Kozak a fost un semnal, dar el nu este de ajuns. Cu Federația Rusă trebuie să se discute la nivel de echilibru, în rest salut activitatea noastră de politică externă. O să vedem Legea bugetului. Proiectul demonstrează balanța bugetară, de unde luăm bani, cine va finanța proiectele și domeniile prioritate”, a spus Victor Stepaniuc.

Liderul de echipă al Programului Europenizare din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, spune că activitatea politicii externe a Republicii Moldova se axează pe 3 subiecte.

„Spre deosebire de guvernarea democraților, unde evaluările erau fundamentate pe o perioadă mai lungă de timp, noi nu avem acel cadru temporar care ar permite să facem o evaluare. Deja sunt primele semnale care vin de la Bruxelles și Chișinău. Cele mai sesizabile sunt asistența macrofinanciară oferită, a doua tranșă OMNIBUS etc. Toate acest surse de finanțare în decurs de 2 luni ar fi un prim semnal care demonstrează că dinamica este una pozitivă. Din partea Chișinăului sunt analizate anumite acțiuni legate de ambițiile pe care le are noua guvernare – vizita Premierului Gavrilița la Bruxelles, interconectarea energetică, dinamizarea dialogului pe comerț, proiecte de infrastructură. Ceea ce avem acum, discuțiile pentru noua agendă de asociere, unde vor fi stabilite prioritățile, o altă parte este asistența pentru următorii 3 ani. Un alt aspect sunt prioritățile din cadrul Parteneriatului Estic, unde Republica Moldova va mai avea și alte proiecte”, a spus Mihai Mogîldea.

Cristina Parfeni

Share