Expert, despre demisia lui Harunjen: Dacă nu vrea să demisioneze de bună voie, atunci trebuie demis de către Parlament

Expert, despre demisia lui Harunjen: Dacă nu vrea să demisioneze de bună voie, atunci trebuie demis de către Parlament

Juristul şi expertul pentru politici publice, Ștefan Gligor, comunică de ce Procurorul General Eduard Harunjen ar trebui să demisioneze, informează OFICIAL.

„Pentru că majoritatea reformelor structurale făcute sub controlul PD în ultimii ani au fost folosite pentru instaurarea controlului personal asupra instituțiilor pretins reformate de către Vlad Plahotniuc. Vă rog să atrageți atenție – personal – nu politic. În această listă de „reforme” se regăsește în primul rând noua lege a procuraturei și așa numita „optimizare a instanțelor judecătorești””, a scris Gligor, pe Facebook.

Prin urmare, el s-a referit detaliat la acestea. „Prima i-a permis lui Vlad Plahotniuc să numească un procuror general servil și fidel personal pentru un termen de 7 ani (!) și să transforme procuratura într-un sistem de persecutare politică și șantaj care a adus beneficii enorme lui Vlad Plahotniuc, asociaților săi și PD-ului. În acest sens, amenințarea cu urmărirea penală a primarilor și consilierilor locali a creat un „record” nou în Europa. PD și-a mărit rândurile aleșilor locali – fără alegeri (!) de la 260 de primari la peste 700, și evident s-a ales cu mii si mii de consilieri locali „noi”. Mai mult, Moldova a devenit țara persecuțiilor și deținutilor politici, grație fricoșilor în epoleți cărora le place să se numească procurori”, a mai adăugat expertul.

În acest fel, Gligor a comunicat despe rolul Procuraturii în acest caz. „Procuratura Generala a fost cel mai important organ în procesul de uzurpare a puterii în stat, proces care a început în 2010 și nicidecum în 2015, precum crede majoritatea cetățenilor. În timp ce Filat s-a lăcomit să obțină controlul personal, nu politic (!), asupra fiscului și MAI-ului, inclusiv asupra Poliției de Frontieră care i-au adus venituri de milioane, Plahotniuc a investit în achiziția procurorului general și CNA, instituții care la momentul potrivit au lichidat concurenții săi politici și i-au permis să evite răspunderea penală pentru spălarea zecilor de miliarde de dolari și furtul miliardelor din rezervele Băncii Naționale. PG, CNA și Banca Națională sunt organele care au contribuit, acoperit, facilitat și protejat beneficiarii și executorii laundromatului rusesc și furtului din rezervele BNM (furtul miliardului)”, a mai adăugat el.

Totodată, Gligor a vorbit și alte detalii. „În același timp trebuie să înțelegem că anume Procuratura Generală în frunte cu Harunjen, MAI în frunte cu Jizdan și Poliția de Frontieră în frunte cu Lecari au permis și au acoperit plecarea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Sor din Republica Moldova. Așa un sistem nu poate fi transformat în unul independent peste noapte, e nevoie de decizii dificile și reforme drastice, inclusiv de reevaluare profesională și de integritate a tuturor ofițerilor și procurorilor. Începutul acestui proces de reformare presupune în primul rând demisia oamenilor servili lui Vlad Plahotniuc. HARUNJEN trebuie să demisioneze de urgență. Dacă nu vrea să demisioneze de bună voie, lucru de care ne-am convins – atunci trebuie demis de către Parlament! În acest sens există toate temeiurile și argumentele necesare, Parlamentul are nu doar posibilitatea juridică să faca acest lucru – majoritatea parlamentară și-a asumat OBLIGAȚIA să-l demită pe Harunjen când a adoptat Declarația cu privire la caracterul capturat al statului în care a indicat Procuratura Generală ca fiind o instituție căpturată”, a conchis Gligor.

Mihaela Rotari

Share