Expert, despre cele mai importante cauze ale decalajului salarial dintre femei și bărbați

Expert, despre cele mai importante cauze ale decalajului salarial dintre femei și bărbați

Alina Andronache, experta gender de la Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit care ar fi cele mai importante cauze ale contrastului în creștere dintre retribuirea bărbaților și femeilor.

„Noi am observat un lucru foarte important analizând aceste cifre în ultimii ani și anume că discrepanța în remunerare este mai mică în cazul tinerilor și se înregistrează un decalaj mult mai mare la categoria de vârstă 35-50 de ani. Aici doar o explicație am, că de fapt tinerii, atunci când intră pe piața muncii au poziții relativ egale, dacă vorbim despre aptitudini, abilități, statut marital, prezența copiilor și respectiv discrepanța salarială este mai mică, dar pe urmă ea crește din cauza întreruperii vieții profesionale a femeilor și anume atunci când sunt căsătorite, când își iau concediu de îngrijire a copilului, fiindcă noi avem un concediu de îngrijire a copilului destul de mare și plus mai este prost plătit. Și asta e o explicație”, a declarat ea.

Prin urmare, Andronache s-a referit și la alte motive. „O altă explicație sunt stereotipurile și percepțiile vizavi de rolul femeii în familie și în societate. Totuși, femeile pun accent mai mult pe sarcini importante neremunerate, cum sunt activitățile gospodărești, îngrijirea copiilor sau a membrilor de familie, și acest lucruri sunt niște bariere ca femeia să se realizeze în carieră, dar și să primească salariu egal cu al bărbaților”, a conchis aceasta.

Mihaela Rotari

Share