Executivul a denunțat Acordul CSI privind colaborarea în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice

Executivul a denunțat Acordul CSI privind colaborarea în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice

Guvernul a denunțat Acordul Comunității Statelor Independente (CSI) privind principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice, semnat la 26 iunie 1992 la Minsk, Belarus. Denunțarea s-a produs la solicitarea Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) – instituție din subordinea Ministerului Mediului.

Scopul Acordului este încurajarea și facilitarea de către Părți a cooperării reciproce între persoanele aflate sub jurisdicția lor în problemele care intră în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice; furnizarea sau primirea de la persoane aflate sub jurisdicția celeilalte părți a materialelor nucleare, materialelor nenucleare, instalațiilor, echipamentelor și tehnologiilor; pregătirea științifică și tehnică a persoanelor aflate sub jurisdicția celeilalte părți în domeniul utilizării pașnice a energiei atomice; facilitarea schimbului de experți și specialiști.

„Menținerea calității de stat membru a Republicii Moldova la Acord nu mai este oportună, deoarece de la data intrării în vigoare a acestuia, nu au fost raportate careva măsuri de implementare a documentului, rolul lui fiind unul formal. Republica Moldova este parte la un șir de tratate internaționale pe domeniul nuclear, iar Acordul CSI înglobează prevederi din tratatele respective, în document făcându-se trimiteri la acestea”, a menționat ministra Mediului, Iordanca- Rodica Iordanov.

Republica Moldova are calitatea de stat membru la Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare, Acordul de garanții nucleare cu AIEA, Convenţia cu  privire la notificarea rapidă a unui accident nuclear, Convenţia privind asistenţa în caz de accident nuclear sau situaţie excepţională radiologică, Convenţia cu  privire la protecția fizică a materialului nuclear și altele. Statele membre la Acordul CSI sunt, concomitent, părți la Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare din 1 iulie 1968, care, din punct de vedere al dreptului internațional, are prioritate, fiind promovat în cadrul ONU.

Share