Executivul a aprobat cerințele și procedurile privind zborurile avia cu ajutorul navigației bazată pe performanțe

Executivul a aprobat cerințele și procedurile privind zborurile avia cu ajutorul navigației bazată pe performanțe

Guvernul a aprobat Regulamentul de stabilire a cerințelor de utilizare a spațiului aerian și a unor proceduri de operare în ceea ce privește zborurile avia, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.

Documentul prevede asigurarea managementului traficului aerian/serviciilor de zbor cu ajutorul navigației bazată pe performanțe (PBN), care vor oferi mai multă siguranță, capacitate și eficiență prin optimizarea rutelor serviciilor de trafic aerian și a procedurilor de apropiere instrumentală. Astfel, spațiul aerian va fi utilizat cât mai eficient posibil, în condițiile în care este înregistrată o creștere continua a transportului aerian.

Utilizarea PBN va îmbunătăți precizia traiectoriei de apropiere și va facilita secvențierea traficului într-un stadiu timpuriu, astfel încât să se poată reduce consumul de combustibil și impactul asupra mediului în etapele de coborâre și de sosire a aeronavei. De asemenea, Regulamentul promovează utilizarea sistemelor de creștere a siguranței și a rentabilității cu ajutorul sateliților prin Serviciul european geostaționar mixt de navigare.

Cerințele și procedurile în ceea ce privește PBN se bazează pe normele elaborate de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI), iar punerea lor în aplicare sunt în conformitate cu

Planul mondial de navigație aeriană al OACI și cu Planul general european de management al traficului aerian.

Regulamentul aliniază legislația națională la standardele internaționale stabilite prin Anexa III la Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Share