Ex-vicepremier: Acum contextul este altul față de cel care a existat în 1992

Ex-vicepremier: Acum contextul este altul față de cel care a existat în 1992

Expertul în securitate, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, afirmă că Republica Moldova, prin guvernările sale, a acționat tot timpul față de Transnistria după principiul „să nu irităm în zadar rușii”, transmite OFICIAL.

În cadrul dezbaterilor publice, organizate de Agenția de presă IPN, Alexandru Flenchea a menționat că, acum contextul este altul față de cel care a existat în 1992.

„Fiecare țară are propriul parcurs și poate singură să ia anumite decizii. Parcursul nostru nu a fost identic cu cel al Ucrainei și nici cu cel al Georgiei. Am fost primii care am terminat războiul și am semnat Acordul din 1992. R. Moldova din iulie 1992 nu e comparată cu R. Moldova din martie 2014, când a fost anexată Crimeea. Decizia luată a fost că se acceptă Tiraspolul să fie parte a negocierii.

Multe guvernări s-au succedat și în tot acest timp s-a încercat „să nu irităm rușii în zadar”. Au mai fost escapade, precum cea din 2005, când s-a vorbit la Summitul OSCE că e vorba despre trupe de ocupație. Acum trăim în altă realitate, care s-a schimbat în ultimele 3 săptămâni. Tactica aleasă de Chișinău în 1992 a adus roade, nivelul de integrare a regiunii separatiste este incomparabil cu orice puteți vedea din altă țară din spațiul postsovietic. Acum toată lumea știe că Federația Rusă este stat agresor, trupele Federației Ruse au ajuns pe teritoriul Ucrainei încălcând toată legislația internațională relevantă”, a spus Alexandru Flenchea.

Cristina Parfeni

Share