Ex-parlamentar: „Mai fac încă un apel către guvernare…Vreau să înțeleg dacă Moldova are nevoie de producătorii autohtoni”
„Vreau să înțeleg dacă Moldova are nevoie de producătorii autohtoni. În 7 luni al anului 2021, exporturile din țara noastră au crescut cu 15,5 procente comparativ cu perioada similară a anului trecut. Însă, importurile s-au majorat cu 32,5 procente și au atins valoarea de circa 4 MILIARDE dolari”, comunică fostul deputat al Platformei DA în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Slusari.
Tot el spune că avem un deficit comercial antirecord pentru 30 ani de Independență în valoare de 2,255 miliarde dolari –„(depășirea importului față de export) și mă tem că la finele anului ajungem la un deficit de 3 miliarde. Pe acest fundal producătorii autohtoni din domeniul agroindustrial cu multe greutăți acced în supermarketuri, care sunt controlate din afara țării și cer de la antreprenorii naționali bonusuri de 25-40 %”, notează Slusari.
La fel, ex-deputatul spune că legea, care prevede amplasarea obligatorie pe rafturi a cel puțin 50 % din produsele agroalimentare autohtone, așa și nu are un mecanism clar de implementare, aprobat de Guvern.
„Mulți producători autohtoni din ramura agroalimentară trec prin umilință în relațiile cu ritailuri. Vorbesc zilnic cu ei și întreb de ce nu sunt vocali pe acest subiect de securitatea economică. Răspund că nu văd rostul, atâta timp cât simt că politica actuală economică a statului mai mult susține importatorii, iar Președintele nu a promulgat legea privind plafonarea intereselor supermarketurilor, chiar dacă actul normativ transpune directiva UE din 17 aprilie 2019. Nu sunt de acord că trebuie de tăcut, dar asta e realitatea”, susține fostul parlamentar.
Prin urmare, Slusari declară: „Mai fac încă un apel către guvernare. Formula liberală cu economia totalmente deschisă pune în pericol zeci de mii de locuri de muncă și alimentează migrația populației. E nevoie de politica protejării businessului autohton, care poate fi aplicată intelegent, fără încălcarea angajamentelor internaționale”, a conchis Slusari.
Cristina Pendea