Ex-ministrul Galbur: Cu vecinii noștri trebuie să menținem relații bune pe toate planurile și să avansăm în parteneriatul strategic cu SUA
Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, în cadrul unui interviu pentru coment.md, a vorbit despre realizările înregistrate în perioada Guvernului Filip în domeniul relațiilor externe, dar și despre prioritățile PDM în domeniul afacerilor externe și integrării europene în continuare, informează OFICIAL.
„În perioada anilor 2016-2018, Guvernul Filip a înregistrat rezultate concrete, nu declarative, în domeniul politicii externe. Vorbim aici în special de dezghețarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE și SUA. În rezultat, cooperarea cu aceștia a căpătat o formă pragmatică, unde contează faptele, și nu vorbele. Pentru deblocarea asistenței financiare externe și avansarea relațiilor politice/economice cu UE, Guvernul a realizat peste 80 de condiționalități privind agenda de reforme prioritare. Guvernul Filip a fost primul care s-a angajat să avanseze dialogul cu partenerii săi europeni – și nu numai – în baza unor relații pragmatice, bazate pe voință politică, pragmatism, previzibilitate și respect reciproc. Acestea rămân reperele pentru abordările de bază ale Partidului Democrat în materie de politică externă. Tot în contextul de mai sus se înscriu și semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și acordului cu UE privind Asistența macrofinanciară de 100 mln. euro. De asemenea, egal de importantă a fost și restabilirea încrederii în raport cu principalii parteneri, prin aprofundarea parteneriatului strategic cu România; consolidarea relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina; avansarea dialogului strategic cu SUA; dinamizarea dialogului interstatal cu Federaţia Rusă şi dezvoltarea potenţialului de cooperare cu o serie de actori globali şi regionali în ascensiune. Nu în ultimul rând a fost promovată, în premieră, o Rezoluție ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în plenul AG ONU”, a amintit Galbur.
Fostul ministru a spus că pe durata mandatului Guvernului Filip a promovat consecvent integrarea europeană. „Dacă PDM revine la guvernare, ne propunem să depunem toate eforturile pentru asigurarea ireversibilității acestui deziderat al politicii externe. În plan strategic, vectorul european de dezvoltare al Republicii Moldova este unul determinant, iar Integrarea Europeană este singura cale de perspectivă spre creşterea bunăstării cetăţenilor şi edificării statului de drept. În acest sens, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu UE, consolidarea cooperării cu UE în domeniul politicii externe, de securitate şi apărare, precum şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu statele sale membre, reprezintă repere obligatorii ale perioadei ce urmează. Indiferent de componența Guvernului, condiționalitățile UE privind implementarea reformelor în sectoarele cheie (reforma justiției, combaterea corupției, dezvoltarea economică, etc.) urmează să rămână un instrument de evaluare obiectivă a realizărilor Guvernului”, a menționat el
Politicianul a spus că și-au propus să dezvolte în continuare parteneriate strategice cu România și Ucraina. „Cu vecinii noștri trebuie să menținem relații bune pe toate planurile. De asemenea, trebuie să avansăm și în parteneriatul strategic cu SUA, să cultivăm relațiile de parteneriat bilateral cu toți partenerii externi, inclusiv cu Rusia și statele CSI, alți parteneri strategici (Marea Britanie, Turcia, China, Japonia, Canada, Norvegia etc.), în baza intereselor naționale ale RM și respectului reciproc”, a mai spus Galbur.
Ex-ministrul, în context, a subliniat: „Vom consolida rolul Republicii Moldova pe arena internațională în calitate de partener responsabil, credibil și previzibil.”
Cristina Gurez