Ex-deputat român, învinuit de PCCOCS de dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, prin fals în declarații

Ex-deputat român, învinuit de PCCOCS de dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, prin fals în declarații

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean român, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

Însă, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, acesta a indicat date care nu corespund adevărului. Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe.”

Trebuie menționat faptul că persoana nu-și recunoaște vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47.500 MDL sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Mihaela Rotari

Share