Europarlamentar: Cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova, în acest moment, sunt legate de continuarea reformelor

Europarlamentar: Cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova, în acest moment, sunt legate de continuarea reformelor

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Lucrările reuniunii au fost deschise de copreședinții Comitetului Parlamentar, deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea, de Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Daniela Morari, precum și de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Pe parcursul reuniunii a avut loc un schimb de opinii între europarlamentari și deputații Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în implementarea agendei de reforme în domenii prioritate.

Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari s-a referit la implementarea reformelor în domeniul justiției, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale în țara noastră. Reformele din domeniul combaterii corupției au fost prezentate de Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, iar reformele în vederea asigurării libertății mass-media – de Dragoș Vicol, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a vorbit despre cele mai importante reforme din domeniul electoral, iar Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, s-a referit la implementarea reformelor în domeniul administrației publice. Participanții la reuniune au audiat informații despre evoluțiile din domeniile economic și financiar prezentate de Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei Octavian Calmîc și de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Cooperarea cu societatea civilă, o componentă importantă în contextul implementării Acordului de Asociere, a fost prezentată de copreședintele Platformei Societății Civile din partea Republicii Moldova, Alexei Buzu și de copreședintele Platformei Societății Civile din partea UE, Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic și Social European.

Mihai Ghimpu, Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere din partea Parlamentului Republicii Moldova a declarat că țara noastră nu are o altă cale decât cea europeană, iar parcursul european trebuie să fie unul ireversibil. ”Avem și restanțe. Reformele propuse în proiectele de legi nu vor fi simțite astăzi sau mâine, dar au fost făcuți pași concreți. Ajustarea legislației noastre la standardele europene este una necesară. Dacă vom continua în același ritm, atunci sunt sigur că situația din țară se va schimba”, a spus Mihai Ghimpu.

Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Andi Cristea a menționat că Republica Moldova înregistrează progrese în implementarea reformelor, precizând că este necesară promovarea reală, vizibilă și credibilă a reformelor. ”Cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova, în acest moment, sunt legate de continuarea reformelor, menținerea stabilității și a cursului european. Este nevoie ca autoritățile să recapete încrederea partenerilor europeni, dar, mai ales, a propriilor cetățeni. Am stabilit pentru 26 septembrie o întâlnire la Bruxelles pentru a vedea care este imaginea de ansamblu în ceea ce privește implementarea reformelor după 31 iulie, când expiră și Foaia de parcurs elaborată de Parlament și Guvern”, a declarat europarlamentarul Andi Cristea.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova a adoptat Declarația finală a celei de-a 2-a reuniuni, care constată o serie de progrese, precum și de restanțe înregistrate de țara noastră și conține recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene.

385A0191   385A0337

Doina Secrieru

Share