Eurodeputat român: Autoritățile de la Chișinău prezintă la UE rapoarte departe de realitate

Eurodeputat român: Autoritățile de la Chișinău prezintă la UE rapoarte departe de realitate

Guvernarea prezintă o imagine denaturată a situației din Republica Moldova pentru structurile europene. Constatarea îi aparține europarlamentarului român Maria Grapini. Ea a spus că ceea ce a discutat cu premeirul Natalia Gavrilița, cu miniștrii și cu președintele Maia Sandu nu a corespuns cu ceea ce a aflat de la societatea civilă și mediul de afaceri.

Un exemplu de autoizolare a guvernării de cealaltă parte a societății poate fi modul de organizare a structurilor consultative pe lângă autoritățile administrației centrale. „Pentru mine a fost hilar astăzi să aflu, de exemplu, că există un decret al președintelui de consiliu consultativ, în care erau trecuți numai cei din partea guvernamentală. Or, ăsta nu mai este consultativ. Cine se consultă – prim-ministrul cu președintele Parlamentului, cu președinta țării? Consiliul consultativ înseamnă cele două părți – partea oficială, guvernamentală, parlamentară, și, de partea cealaltă, societatea civilă, reprezentată prin ONG-uri, prin patronate, prin asociații profesionale. N-am mai văzut nicăieri niciun consiliu consultativ în care, de fapt, sunt numai cei care iau decizii”, a menționat Maria Grapini.

O altă problemă ce demonstrează că prăpastia între autorități și societate crește este lipsa de reacție la demersurile organizațiilor profesionale. „Oamenii aveau foarte mari așteptări de la acest Guvern. Mi-au și spus că au fost susținători ai actualului Guvern și ai actualului președinte. Față de data trecută, s-au mai acumulat nemulțumiri legate, în primul rând, de comunicare. Am aflat că nu li se dă răspuns la o scrisoare”, a specificat eurodeputatul român.

Ea s-a arătat consternată de faptul că schimbarea guvernării nu a adus rezultate în domeniul combaterii corupției și le-a reamintit guvernanților că au ajuns în actualele posturi datoriă cetățenilor și trebuie să se afle în slujba lor. „În orice stat democratic, cei de sus sunt mai puțini. Baza îi alege și-i duce pe acei cetățeni sus. Cei care se duc sus, trebuie să aibă respect, să aibă conștiință, să aibă moralitate și să înțeleagă că ei sunt puși acolo nu să conducă SRL-ul lor. Pentru că astăzi m-am înfiorat, când am auzit: „Nu s-a făcut investiția, pentru că i-a zis cineva: „Da mie ce-mi pică?””, a exemplificat Maria Grapini.

Share